Vissa påverkas mycket och andra ingenting av att det är fullmåne.
1 av 2: Vissa påverkas mycket och andra ingenting av att det är fullmåne. Foto: Colourbox
2 av 2 Foto: Konstantin Yuganov

Så påverkas din sömn av att det är fullmåne

Man hör folk skylla på den titt som tätt.

Men gör verkligen fullmånen att vi sover sämre?

För Hälsoliv förklarar meteorologen Lage Larsson hur väder och vind påverkar vår hälsa.

– Vissa påverkas mycket och vissa ingenting, säger han.

Du har säkert någon vän eller kollega som förklarat sitt trötta tillstånd med att det varit fullmåne de senaste nätterna. Han eller hon har inte kunnat somna, eller vaknat tidigare än vanligt.

Kanske har du bara skrattat åt detta "dumma påhitt" – eller så har du faktiskt börjat fundera för egen del. Var det inte så att du också låg och vred dig under det starka månljuset?

Medan vissa bestämt hävdar att månen påverkar både sovtid och sömnkvalitet är andra helt övertygade om att det inte finns något samband. Och forskningen är tyvärr inte tillräcklig på ämnet.

– Det här är ett område där det fortfarande är mycket tyckande och kännande. Jag är förvånad över att ingen har tagit tag i det mer, säger meteorologen och tidigare SVT-profilen Lage Larsson.

Försök att lösa gåtan

Några försök har emellertid gjorts att försöka lösa gåtan med den vackra, runda månens urkraft. Forskare har till exempel låtit personer vistas i ett slutet rum där de inte kunnat se om det är fullmåne eller ej, för att sedan notera hur studiedeltagarna påverkas.

Enligt Lage Larsson har man inte kommit fram till något säkert resultat, men helt orimligt tror han inte det är att sömnen kan bli lidande när månen är som fullast.

– Det är som med bioväder, det vill säga vädrets påverkan på folk. Vissa påverkas ju mycket och vissa ingenting.

– När det gäller just vädret är det ofta lite äldre människor, som kanske har ont i leder eller har opererats, som reagerar. När kroppen är sliten brukar man vara mer lättpåverkad.

"Ett vanligt resonemang"

Det som talar för att månen skulle kunna orsaka sömnbesvär är dess dragningskraft på de stora haven. När den står rakt ovanför kan den lyfta upp vattenytan med ungefär en decimeter. På samma sätt tror en del experter att månen påverkar vattnet i våra kroppar – alltså de olika vätskor som vandrar in och ut genom cellerna och styr vårt välbefinnande och illamående bland annat.

När månen börjar dra i kroppen och ta tag i vattnet där inne så påverkar det vårt mående och humör.

– Det är ett vanligt resonemang från dem som tror att fullmånen kan göra att man sover dåligt. Sedan finns det många som kan skjuta hål på det där.

Lage Larsson har inte lyckats bilda sig någon egen uppfattning på den knappa information som finns tillgänglig. Däremot är han övertygad om att många andra vädertyper har kraftig påverkan på sömnen.

– Det finns till exempel många vindar som gör att man sover sämre, säger han.

Så påverkar vädret vår sömn

Heta vindar med "föneffekt"

Heta vindar, som kommer från till exempel Afrika och pressas upp över Alperna. När de sjunker ner så blir de ännu varmare och torrare, vilket påverkar stora delar av Nordtyskland. Många människor mår väldigt dåligt och sover mycket sämre av dem.

Höga temperaturer

Många svenskar sover till exempel väldigt dåligt när det blir varmt.

Svala temperaturer

När temperaturen sjunker så går vi in i ett sömnigt tillstånd och sover mycket bättre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!