Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 jul 2014 13:47

Så påverkas din kropp av extrema värmen

Foto: Colourbox

Hög temperatur under flera dagar kan påverka kroppen på en mängd olika sätt.

Värmeslag och uttorkning är två av hoten.

– Det finns riskgrupper som är känsliga för värme, säger Anna Nergårdh, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Det är främst äldre och sjuka personer som hamnar i riskzonen under värmeböljor som nu. En av riskerna är värmeslag, som man kan få av att vistas för länge i hettan. Risken för värmeslag ökar med tilltagande luftfuktighet.

– Då börjar kroppens förmåga att reglera temperaturen att fungera illa. Den inbyggda termostaten fungerar sämre, man får för hög kroppstemperatur och mår dåligt av det, förklarar Anna Nergårdh.

Ett varningstecken är att kroppen slutar att svettas. Då kan ett värmeslag vara nära, enligt en artikel i Scientific American. Kroppen blir mycket het, hjärnan påverkas och det är då som människor kan bli förvirrade och till slut bli medvetslösa.

Enligt sjukvårdsrådgivningen 1177 kan värmeslag vara livshotande, särskilt för små barn och äldre.

Ett annat problem följer av att dricka för lite.

– Om vätskebalansen rubbas påverkar det olika salter i kroppen och det kan skada olika organ, som njurarna. Men i de fallen har personen ofta en bakomliggande sjukdom, säger Anna Nergårdh.

Vården märker inte mycket av värmen

Men akutsjukvården tycks hittills inte ha påverkats mycket av värmen. Anna Nergårdh har på torsdagen varit i kontakt med alla akutmottagningarna i Stockholms län. Ingen rapporterar om ökad belastning på grund av värmen.

När Expressen på onsdagen kontrollerade med sjukvård i Norrland gavs i stort sett samma svar, att värmen inte påverkat särskilt mycket.

Anna Nergårdh tror att det kan bero på att sjukvård och äldreomsorg, och även privatpersoner, har lärt sig mycket om hur man bäst ska klara värme. Hon framhåller att värme trots allt är bra för hälsan hos flertalet.

– De allra flesta mår bra av sol och värme, det är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Många dog i Chicago

Det finns siffror på hur farlig värmen kan vara. I Chicago dog 692 personer och minst 3 300 fick akutvård till följd av en värmebölja 1995, enligt Scientific American.

I artikeln framhålls att det är två faktorer som ökar riskerna när det är varmt.

Det ena är hög luftfuktighet. Det är den som verkligen gör värmen farlig. När luftfuktigheten är hög torkar inte svetten på kroppen och den kyls inte av på samma sätt.

Den andra faktorn som visat sig höja dödligheten är hög temperatur på natten. Om temperaturen sjunker nattetid får kroppen vila, men om det fortsätter att vara varmt hela dygnet ges inte kroppen chans till återhämtning.

Relaterat