ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så onyttig är chokladen

Så onyttig är chokladen

Coops finsmakarchoklad får bottenbetyg, medan Willys lågprisdito får tummen upp.
Dietisten Carina West, på Stockholms hälsomottagning, slår hål på myterna om den nyttiga chokladen.
- Ju mer kakao i chokladen, desto mer onyttigt fett får du i dig, säger hon.
Här är getingbetygen på sorterna i din affär.
Chokladindustrin och gourmetkockar har på sistone hävdat att choklad med mycket kakao i är nyttigt. - Men de har fel. Mättat fett är generellt sett bland det sämsta man kan äta, om man vill förbättra sin hälsa, menar Carina West. De som jagar kilon brukar ändå föredra den mörka chokladen. - Och där har de alltså helt fel. Men tyvärr känner många tillverkare inte till detta. Jag har själv hört producenter påstå att mörk choklad är bättre när man vill gå ner i vikt.

Är inte nyttigare

På livsmedelsverket undersöker man just nu påståenden om att choklad skulle vara nyttigt. - Choklad är inget man bör äta för att det skulle vara nyttigt. Den innehåller för mycket fett och särskilt mörk choklad innehåller dessutom för mycket dåligt fett. Den lilla mängd magnesium som finns i choklad kan man lika gärna få i sig genom att äta frukt och grönt, säger nutritionisten Irene Mattisson på livsmedelsverket. Det finns helt enkelt inget belägg för att choklad skulle verka uppiggande eller motverka depressioner. - Choklad är inte det uppåttjack som många tror. Det stämmer således inte att choklad är proppad med antioxidanter, säger West. Däremot är choklad rik på energi, och det kanske inte alltid är bra. Och den mörka, dyra chokladen är lika mycket en energifälla som den betydligt billigare ljusa varianten. - Mörk choklad innehåller inte mindre energi än ljus. Äter du en 100-gramskaka får du i dig samma mängd energi som en normal lunch. Den mörka chokladen är till och med ett sämre alternativ när man tar hänsyn till fettkvalitet.

"Fyllt dagskvoten"

- Äter du en hel kaka 80-procentig choklad har du fyllt dagskvoten av det onyttiga, mättade fettet. Nu har det även dykt upp choklad som påstås vara nyttigare, inte minst för de som menar att kolhydrater är värre än fett, till exempel anhängare av Atkins lära. - För det första finns det naturligtvis inget belägg för att Atkins och andra GI-anhängare har rätt. Jag läste nyligen en amerikansk undersökning där man testat 48 000 personer och kom fram till att det trots allt handlar om fettintaget om man vill minska i vikt. Alltså skulle Atkins ha fel.