Veronica Brodin, 39, tar inte längre impulsiva beslut i affären.
Veronica Brodin, 39, tar inte längre impulsiva beslut i affären. Foto: Anna Rut Fridholm

"Så nådde vi vår idealvikt med LCHF"

Veronica Brodin, 39, gick sakta men säkert upp i vikt tills hon vägde 90 kilo. Trots mycket motion och nyttig mat vägrade kilona att försvinna. Tills hon testade LCHF - och gick ner 22 kilo på mindre än ett år.

Veronica Brodin, 39, har alltid känt att hon ätit en ganska bra kost med frukt, grönsaker, fullkorn och fibrer. Hon har undvikit kakor men ätit en del pasta och godis.

- Jag kände att jag åt ganska normalt och inte en massa skräpmat. Jag åt lättprodukter, fast inte de allra fett- snålaste för de tyckte jag var äckliga. Men jag har alltid haft ett sötsug och svårt att avstå från godis, säger Veronica.

Veronica, innan.
Hon testade GI och gick ner sju kilo men efter ett tag var kilona tillbaka. Veronica försökte också träna sig ner i vikt, men trots många mil i löpar- spåren försvann bara några kilon. I stället blev hon hungrigare och kunde inte låta bli att äta ännu mer pasta.

Rädd för fettet

I september 2009 bestämde hon sig för att testa LCHF. Hon uteslöt de vanliga kolhydratkällorna och bytte ut lättprodukterna mot smör, riktig grädde och fet crème fraiche.

- Jag var jätterädd för fettet i början, jag var helt säker på att jag skulle gå upp i vikt i stället. Men redan första veckan gick jag ner tre kilo, det var verkligen motiverande. Sötsuget försvann också ganska snabbt.

Veronica tappade allt mer i vikt, i juli 2010 nådde hon sin målvikt. Totalt har hon gått ner 22 kilo och väger i dag runt 68 kilo. Hon har också mindre huvudvärk, är piggare på morgonen och hennes allergier har blivit bättre. Nu slipper hon ta medicin mot pälsdjursallergi.

Den stora fördelen med LCHF är att hon inte behöver vara hungrig.

- Med LCHF är jag mätt och nöjd och behöver inte gå omkring och vara hungrig. Hunger är en överlevnads­instinkt, inget funkar om man hela tiden är hungrig.

Saknar kanelbullar

Att det är god mat i LCHF-kosten ser hon också som en fördel. En av Veronicas nya favoriter är blomkålsmos, det har hon ofta med sig i matlådan till jobbet.

Hon kan sakna kanelbullar och potatisgratäng, det är några av de få saker som hon kan tänka sig att göra undantag för vid speciella tillfällen.

- Det gäller att hitta sin nivå, hur mycket kolhydrater just jag kan äta. Nu lyssnar jag på min kropp, det gjorde jag inte förr, säger Veronica.

Veronica Brodin

Ålder: 39.

Bor: Stockholm.

Gör: Ekonomisk förvaltare, kostrådgivare och föreläsare, www.kostvagen.se.

Familj: Singel.

Därför funkar LCHF för mig:

"Jag äter allt jag gillar, är aldrig hungrig eller småsugen och går inte upp i vikt. Fördelarna med LCHF är så många fler än bara viktnedgång. Jag tror att LCHF egentligen funkar för alla för det känns som det är så här vi bör äta."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!