Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 jul 2018 19:00

Så mycket protein ska du äta varje dag för att må bra

Protein fungerar som kroppens byggsten

Protein fungerar som kroppens byggsten

Foto: Shutterstock

Protein är viktigt för att kroppen ska fungera. Det bygger upp celler, bildar enzymer och hormoner. 

Proteinbrist är väldigt ovanligt och oftast får man i sig mer protein än man tror. 

Även om man inte äter kött. 

Sluta med kolhydraterna och ät bara protein och fett. Ät bara fett och minska på kolhydrater och protein. Eller ät bara protein och skippa allt annat. Otaliga är kostråden som talar om vad man ska äta för att vara hälsosam, för att bygga upp muskler eller för att gå ner i vikt. Det är svårt att hitta rätt i matdjungeln nuförtiden men en sak är säker. Protein är viktigt för att kroppen ska fungera. Det ingår i kroppens alla vävnadsceller och har även en roll i immunförsvaret.

LÄS MER: Hur ska jag äta för att bygga muskler 

Bra kost ger mycket tillräckligt mycket protein

Proteinet byggs upp av cirka 20 aminosyror varav nio av dem är essentiella och det betyder att man måste få i sig dessa genom kosten. Kroppen kan inte själv producera dessa aminosyror. Det är lätt att få i sig tillräckligt mycket protein via kosten. Det är bara de som äter väldigt ensidigt eller energilöst som riskerar proteinbrist men det är som sagt väldigt ovanligt. Mat med mycket protein kommer från djur som till exempel fisk, kött, ägg och mjölk. Men det finns också i ärtor, bönor, linser och fullkornsbröd. 

LÄS MER: Mer proteinboost än ägg 

Friska människor behöver inte oroa sig

Så hur mycket protein ska man få i sig? Rekommendationen enligt nordiska näringsrekommendationerna är att 10-20 procent av kalorierna bör komma från protein. Sammanfattat man säga att friska personer som äter allsidig mat inte behöver fundera på sitt proteinintag men för att försöka ge en hint om hur mycket man ska äta kan man titta på följande tabell.