Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aleksey Mnogosmyslov

Så mycket pengar bränner vi på dejten

Svenska singlar kommer på tredje plats i världen när det gäller att spendera pengar på sitt kärleksliv. Hela två miljarder kronor lägger singlar på dejtinglivet varje år – en svensk standarddejt kostar i snitt 500 kronor.

Och Alla hjärtans dag är inte den dag då det spenderas minst...

Utgift per aktiv dejtande singel per år

Transport – 256,27 kronor

Nöje, restauranger, bar, pub – 1 933,12 kronor

Presenter – 143,98 kronor

Frisör-/skönhetssalong – 130,81 kronor

Smink – 80,22 kronor

Kläder – 391 kronor

Preventivmedel – 56,15 kronor

Totala utgifter per år – 2 991, 56 kronor

Total utgift per dejt – 494,03 kronor

Undersökningen

Resultaten kommer från LoveGeist – en årliga europeiska referensstudien om singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match.com i november 2013. 11 000 singlar mellan 18 och 65 år i åtta europeiska länder tillfrågades (Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Italien och Spanien). 1 000 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av civilstatus. Vid analysen har datan noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en europeisk nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke. Resultaten från LoveGeist har kompletterats med officiell statistik från 2013 om den vuxna befolkningen och konsumenters köpbeteenden. Cebr är centrum för ekonomi och business research, ett oberoende ekonomikonsultföretag. Sedan starten 1992 har Cebr gett analyser, prognoser och strategisk rådgivning till stora multinationella företag, finansiella institutioner, statliga myndigheter, välgörenhetsorganisationer och branschorgan. 

Årets dejtingdag nummer ett är alla hjärtans dag. Och det är inte bara en viktig dag för kärleken – Sveriges ekonomi får dessutom ett uppsving av dejtandet.

I genomsnitt kostar singellivet nära 3000 kronor per år, och svenska singlar spenderar hela två miljarder kronor varje år på dejtingrelaterade aktiviteter. Underhållning, kläder och transporter är populära utgiftsposter – men mest pengar lägger man på krogen. Och bara preventivmedel kostar dejtande singlar 38 miljoner årligen.

LÄS MER: Hitta kärleken på nätet – stor guide till alla sajter

"Bidrar betydande till ekonomin"

Sveriges nära 700 000 dejtande singlar bidrar till den svenska ekonomin med två miljarder kronor årligen, visar en studie från dejtingsajten Match.com och ekonomikonsultföretaget Cebr. (Läs mer om studien i faktarutan.)

– Dejting bidrar betydande till den svenska ekonomin. Svenska singlar spenderar bokstavligt talat miljarder kronor för att uppvakta den speciella personen, säger Daniel Solomon, ekonom på Cebr.

Cirka 8 miljoner dejter äger rum mellan singlar i Sverige varje år, och en person som dejtar aktivt, det vill säga går på minst en dejt i halvåret, går på cirka tolv dejter om året. Många branscher drar nytta av singlarnas dejtande, inte minst nöjes- och krogbranschen där 1,3 miljarder kronor kommer från dejting årligen. Och snygg vill man ju vara också – klädbranschen drar in cirka 264 miljoner när svenska singlar shoppar nya kläder inför en dejt, och inte mindre än 88 miljoner läggs på besök hos frisörer och skönhetssalonger.

Tjänar på kärleksgåvor

Alla taxiresor ger ett tillskott till transportbranschen på 173 miljoner kronor årligen, och detaljhandeln tjänar 97 miljoner när kärleksgåvor inhandlas.

Jämfört med andra länder lägger svenska singlar relativt mycket pengar på varje dejt. Bara i Norge och Nederländerna är man generösare mot kärleken. I Norge kostar en genomsnittlig dejt 736 kronor.

– Singlar är en viktig faktor i vår ekonomi och de bidrar till att många branscher ökar sin omsättning. I Sverige går vi på förhållandevis få dejter varje år, men i gengäld spenderar vi relativt mycket pengar på varje dejt jämfört med övriga Europa, säger Mårten Forste, VD på nätdejtingföretaget Match.com Norden.