Risken för de vanligaste cancerformerna ökar med vikten.
Risken för de vanligaste cancerformerna ökar med vikten. Foto: Digital Vision.

Så mycket ökar risken för cancer med vikten

Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och de tio vanligaste cancerformerna. Ju fetare du är, desto större är risken att drabbas.

Den slutsatsen drar brittiska forskare i tidskriften Lancet efter att ha genomfört den hittills största studien på området.

Undersökningen visar att övervikt och fetma orsakar minst 12 000 cancerfall i Storbritannien varje år. För varje ökning av kroppsmasseindex (BMI) med fem enheter ökar risken för livmodercancer med 62 procent. Risken för cancer i gallblåsan eller njurarna ökar med 31 respektive 25 procent. Risken ökar även för ytterligare sju cancerformer, däribland cancer i tjocktarmen.

Gäller inte bröst och prostata

Riskökningen gäller dock inte bröstcancer hos yngre kvinnor eller prostatacancer, där den tvärtom tycks minska något vid högre BMI.

– Antalet människor som är överviktiga eller feta ökar snabbt, både i Storbritannien och i resten av världen. Det är sedan tidigare känt att detta påverkar antalet människor som drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Våra resultat visar att om denna trend fortsätter, så lär vi även se betydligt fler cancerfall, säger Krishnan Bhaskaran vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, en av forskarna bakom studien.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!