Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 aug 2014 07:15

Så mycket ökar risken för cancer med vikten

Risken för de vanligaste cancerformerna ökar med vikten.

Risken för de vanligaste cancerformerna ökar med vikten.

Foto: Digital Vision.

Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och de tio vanligaste cancerformerna. Ju fetare du är, desto större är risken att drabbas.

Den slutsatsen drar brittiska forskare i tidskriften Lancet efter att ha genomfört den hittills största studien på området.

Undersökningen visar att övervikt och fetma orsakar minst 12 000 cancerfall i Storbritannien varje år. För varje ökning av kroppsmasseindex (BMI) med fem enheter ökar risken för livmodercancer med 62 procent. Risken för cancer i gallblåsan eller njurarna ökar med 31 respektive 25 procent. Risken ökar även för ytterligare sju cancerformer, däribland cancer i tjocktarmen.

Gäller inte bröst och prostata

Riskökningen gäller dock inte bröstcancer hos yngre kvinnor eller prostatacancer, där den tvärtom tycks minska något vid högre BMI.

– Antalet människor som är överviktiga eller feta ökar snabbt, både i Storbritannien och i resten av världen. Det är sedan tidigare känt att detta påverkar antalet människor som drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Våra resultat visar att om denna trend fortsätter, så lär vi även se betydligt fler cancerfall, säger Krishnan Bhaskaran vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, en av forskarna bakom studien.