Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så minskar du risken för köttcancer

En varmkorv om dagen ökar risken för att dö i förtid med 20 procent.

Och det blir inte bättre med en entrecote på tallriken - då ökar du dödsrisken med 13 procent.

Byter du däremot ut det röda köttet mot andra typer av kött minskar du riskerna med en femtedel.

Johanna Schreiber

Människor som äter en portion oprocessat kött, som entrecote, fläskfilé eller lammkotletter, varje dag ökar risken att dö i förtid med 13 procent, visar en nysläppt studie från Harvard School of Public Health.

Och ännu värre är det med processat kött, som färdiggjorda köttbullar, varmkorv och bacon, visar studien. Äter du en portion processat kött varje dag, som motsvarar en varmkorv eller två skivor bacon, ökar du risken att dö i förtid med 20 procent.

Tydligt samband

Forskarna observerade 37 698 män och 83 644 kvinnor under upp till 28 år som när studien inleddes var fria från såväl hjärt- och kärlsjukdomar som cancer. Vart fjärde år fick testpersonerna besvara frågor kring sitt hälsotillstånd. Studien visade sedan att ett regelbundet intag av rött kött, det vill säga allt kött som inte är fågel, hade ett tydligt samband med såväl hjärt- och kärlsjukdomar som cancer och en tidig död.

Så minskar du riskerna

Forskarna uppskattar att 9,3 procent av dödsfallen bland män, och 7,6 procent bland kvinnorna hade kunnat förebyggas om testpersonerna hade ätit mindre än en halv portion rött kött om dagen.

Om du har svårt att klara dig utan animaliska proteiner på tallriken kan det vara en god idé att byta ut det röda köttet mot fisk eller fågel. Då minskar du, enligt studien, nämligen riskerna för att dö i förtid med 21 procent gentemot om du hade ätit rött kött varje dag.