Motion och bra kost är enda behandlingsmetoden mot fettlever. Det finns inga läkemedel som hjälper.
1 av 2: Motion och bra kost är enda behandlingsmetoden mot fettlever. Det finns inga läkemedel som hjälper. Foto: COLOURBOX
En balanserad kost med mindre fett och snabba kolhydrater kan minska fettlagret i levern.
2 av 2: En balanserad kost med mindre fett och snabba kolhydrater kan minska fettlagret i levern. Foto: STEFAN FORSELL

Så minskar du risken för dolda folksjukdomen

Antalet svenskar med fettlever ökar i takt med att fler blir överviktiga.

En dold folksjukdom där var femte svensk är drabbad.

Tillståndet ökar risken för skrumplever och andra sjukdomar, och det finns i dag inga läkemedel som hjälper.

Men det finns ändå effektiva knep för att slippa fettlever.

Icke alkoholorsakad fettlever (engelska förkortningen är NAFLD) ökar i Sverige och resten av världen.

Det finns inga studier på exakt hur många svenskar som är drabbade, men i andra europeiska länder samt USA, Kina och Japan ligger det på cirka 25 procent av befolkningen.

Två miljoner svenskar drabbade

– Det är osannolikt att vi skiljer oss från öviga världen, och 20-25 procent torde vara en riktig uppskattning även här. Så visst kan man tala om en folksjukdom, säger Stergios Kechagias, professor i leversjukdomar vid Linköpings universitet.

Fettinlagring i levern ansågs länge vara ett godartat tillstånd, så länge den inte var relaterat till överkonsumtion av alkohol.

Men nyare forskning har visat att risken för skrumplever ökar. Många med fettlever utvecklar också diabetes typ 2 över tid. Ofta hänger det ihop med övervikt och en stillasittande livsstil.

– Fettlever är ett förstadium till sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt-kärlproblem. Dessutom riskerar 5-10 procent av alla med fettlever ärrbildning i levern. Slutstadiet är skrumplever som kan vara livshotande, förklarar Stergios Kechagias.

Professorn: Ändra livsstil!

Det finns inga godkända läkemedel mot fettlever, men med en hälsosam livsstil kan man minska risken att drabbas. Och även snabbt bli av med fettinlagringar i levern.

– Motion och nyttigare kost är enda sättet att bli av med det. Redan vid en femprocentig viktnedgång försvinner mycket av fettet som lagrats i levern, säger professor Kechagias och tillägger:

– Så går man ned i vikt försvinner leverfettet långt innan man blivit smal om midjan.

En studie vid Göteborgs universitet visade att ett minskat intag av kolhydrater kan ha en positiv effekt.

Efter två veckor på kolhydratfattig diet hade fettet i levern på de tio överviktiga personer som deltog i studien minskat med 44 procent. 

– Socker och kolhydrater verkar vara särskilt benägna att lagras upp som fett i levern, och det krävs en livsstilsomläggning för att bli av med det, poängterar Stergios Kechagias.

 

Så kan du slippa fettlever

Koll på vikten 

Har man blivit överviktig ska man försöka gå ner minst fem procent av vikten – helst mellan sju och tio procent. Går man ner cirka fem procent av sin vikt kan man nämligen i princip bli kvitt överskottsfettet.

Balanserad kost

Minska på socker och andra energirika livsmedel, vilka lagras som fett i levern om man inte förbränner kalorierna. Ett minskat intag av socker och snabba kolhydrater sänker fetthalten i levern snabbare än att äta fettfri kost.

Träna regelbundet

Fysisk aktivitet, gärna 30-60 minuter, tre till fyra gånger i veckan minskar risken för övervikt och fettlever. Raska promenader fungerar bra.

Använd alkohol måttfullt

Förr trodde man att all fettlever var orsakad av alkohol, vilket inte stämmer. Man kan få fettlever av flera olika orsaker. Men alkohol är mycket kaloririkt vilket omvandlas till fettlager i levern.

 

Källa: Stergios Kechagias, professor i leversjukdomar vid Linköpings universitet, Läkartidningen

Renar och producerar viktiga ämnen

Levern är kroppens största körtel med en vikt på cirka 1,5 kilo. I organet bildas och lagras näringsämnen som frisätts i kroppen. 

Dessutom har levern till uppgift att oskadliggöra restprodukter från till exempel ämnesomsättning och läkemedel.

Aktuellt just nu