Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
UTSTRÅLNING. Det handlar om att kunna påverka andra på ett sätt som på något vis berör dem. Här har du elva användbara knep som kan öka din karisma.UTSTRÅLNING. Det handlar om att kunna påverka andra på ett sätt som på något vis berör dem. Här har du elva användbara knep som kan öka din karisma.UTSTRÅLNING. Det handlar om att kunna påverka andra på ett sätt som på något vis berör dem. Här har du elva användbara knep som kan öka din karisma.
UTSTRÅLNING. Det handlar om att kunna påverka andra på ett sätt som på något vis berör dem. Här har du elva användbara knep som kan öka din karisma. Foto: Colourbox

Så maxar du din karisma

Hur kan vissa människor förändra atmosfären i ett rum?  
Det handlar om karisma.
– Vi kan påverka hur folk uppfattar oss genom enkla knep, säger Eva Kihlström, författare och utbildare i kommunikation.

Det räcker inte med att vara snygg, rik, vältalig eller smart för att trollbinda människor. Det krävs något mer.
– Jag studerade retorik och började fundera över vad det är som gör att vissa personer fångar oss. Man kan läsa sig till verktygslådan och lära sig hur man ska göra, men ändå inte bli lyssnad på eller omtyckt. Man behöver karisma, säger Eva Kihlström, som skrivit boken Karismakoden.
Vad är egentligen karisma?
– När man kan beröra och förmedla känslor, passion och energi.

Kroppsspråket betyder mycket

Hur gör man det?
– Jag är förvånad över hur lite folk är medvetna om att vi faktiskt kan påverka det intryck vi ger på andra. Men det är något vi alla kan träna på. Det handlar mycket om vårt kroppsspråk. Rör man sig ryckigt och har en dålig hållning ger man ett osäkert intryck, även om man har viktiga saker att säga.
Alla lyssnade ju på Hitler, är det skillnad på positiv och negativ karisma?
– Nej, inte i sig. Det är hur man väljer att använda sig av den. Om jag säger Knutby förstår alla vad jag menar. Det gäller att vara vaksam så att man inte blir påverkad på ett sätt som man inte vill bli påverkad på.

XXXXX

Professor Richard Wiseman, vid University of Hertfordshire, uppger att karisma är förmågan att få andra att känna samma känslor som du. Om du gör entré på en fest med ett leende och den glädjen sprider sig i rummet så har du karisma, enligt Wiseman.

– Karismatiska människor får dig att känna precis som de. Det bestämmer humöret i det känslomässiga rummet, säger han.

Professorn Richard Wiseman har satt samman ett test med tio frågor som bedömer din karisma. Personer som Muhammed Ali, John Lennon och Bill Clinton är alla exempel på karismatiska personer, medan George W Bush inte klarar testet.

Testa din karisma

8-10 ja-svar på följande frågor innebär att du är väldigt karismatisk, 5-7 innebär genomsnittlig karisma och 0-4 innebär att du saknar karisma.

1. Tenderar folk att uppmärksamma när du går in i ett rum?

2. Har du förmågan att hålla dig lugn när omgivningen tappar humöret?

3. Är du bekväm med att vara gruppledare?

4. Skulle du beskriva dig själv som öppen för okonventionella ideér?

5. Har du förmågan att ge energi till en grupp med din karisma?

6. Tror du att nästan alla situationer kan förändras till det bättre?

7. Har du lätt för att förenkla komplixerade idéer?

8. Skulle du beskriva dig själv som passionerad när det kommer till delar av ditt liv som betyder mest för dig?

9. Tenderar andra människor att beskriva dig som vältalig?

10. Har du lätt för att uppehålla andra människors uppmärksamhet medan du pratar med dem?

11 KNEP: SÅ MAXAR DU DIN KARISMA:

1. Höj rösten och sänk tonläget

Örat tycker att det är behagligare med mörka röster. Där har män en fördel.Margaret Thatcher tränade mycket på att sänka sin röst. Visst kan det bero på strukturer i samhället, som att man hellre lyssnar på en man, men det kan vi nte råda över. Vi kan i alla fall se till att göra vår röst hörd.

2. Var  närvarande

Tänk på ditt kroppsspråk. Se till att stå vänd mot den du pratar med, rör dig fokuserat och visa med ansiktsuttryck att du lyssnar på den du pratar med och är intresserad.

3. Lär dig  göra entré

Första intrycket är viktigt, vare sig du går in på en fest eller om du ska på arbetsintervju. Du kan lära dig att uppfattas som säker och trygg utan att vara det. Var avslappnad och samtidigt rak i ryggen.

4. Tänk på ditt tonfall

Vi kommunicerar mycket med rösten utan att vi vet om det. Ibland kan sättet man säger "hej jag är hemma nu" avgöra hur resten av kvällen blir. Tänk på att du skapar en atmosfär med ditt tonfall. Många onödiga konflikter kan förebyggas genom att vi blir medvetna om det.

5. Ha ögonkontakt

Det är enormt viktigt att ha ögonkontakt med den du pratar med om du vill göra ett starkt intryck. Vill man till exempel flörta, är det a och o. Det är svårt om man är blyg men det bästa tipset är att bara prova och se vad som händer.

6. Sök glädjen

Om du vill ha stark utstrålning i privata sammanhang är det mest attraktiva äkta glädje. Livet är som det är, men du kan alltid tänka på att söka dig till det som gör dig glad. Se glada filmer och omge dig med människor som får dig på bättre humör. Tänka på något som gör dig glad när du ska träffa folk.

7. Tänk på dina  ögonbryn

Detaljer bygger upp helheten. Enligt en undersökning är ögonbrynens position det första vi läser av. Rynkade ögonbryn ger intrycket att vi är arga. Öppna upp ansiktet genom att höja ögonbrynen.

8. Klä dig så att du syns

Försök att ha på dig något med färg. Vill du ha stark utstrålning så behöver du dra blickarna till dig. Det är inte säkert att alla upplever det som "positiv" utstrålning, men du kommer i alla fall att synas.

9. Hitta det du brinner för

Om du pratar om något som du verkligen är engagerad för, då kommer ofta glöden med automatik, och du får en starkare utstrålning.

10. Fråga barn

Om du inte vet hur du uppfattas, fråga barn. De är ärliga. Låter jag gnällig? Låter jag sur? Ser jag arg ut?

11. Överdriv inte

Det är inte trovärdigt, utan kan i stället bli väldigt obehagligt om man till exempel stirrar in i någons ögon eller är för närvarande. Det orkar vi inte med