Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 dec 2011 13:05

Uppdaterad 22 dec 2011 13:46

Så lever du ett liv utan stress

BYTTE JOBB. Helén blev utbränd men tog sig tillbaka genom att byta jobb. Idag har hon kontroll över sitt liv och mår mycket bättre.

BYTTE JOBB. Helén blev utbränd men tog sig tillbaka genom att byta jobb. Idag har hon kontroll över sitt liv och mår mycket bättre.

Foto: Cornelia Nordström

För sex år sedan kom Helén Bjurberg till en vändpunkt. Efter att ha levt ett osunt stressigt liv under flera år sa kroppen stopp.
I dag har hon tagit tillbaka kontrollen över sitt liv.
En helt vanlig dag på jobbet som skol­sköterska brast det för Helén. Hon ­började plötsligt ­storgråta i fika­rummet och hade knappt kraft att resa sig ur stolen.
- Jag tyckte att jag redan hade klarat av de där stressigaste småbarnsåren med heltidsjobb. Men jag hade kört på i ett alldeles för högt tempo för länge, och till slut gick det inte längre, säger hon.
Det var det nya jobbet som gjorde henne sjuk av stress. Men egentligen var det bara droppen som fick bägaren att rinna över. Den osunda, stressade livsstilen hade hon levt med i flera år.
- Min kropp hade sänt ut signaler under väldigt lång tid. Jag var spänd och kunde inte djupandas. Men det var ingenting jag tog på allvar då.

"Kamp hela tiden"

När Heléns två äldsta barn var små var livet hektiskt. Både Helén och hennes man jobbade heltid, dessutom i branscher där arbetsdagen startar väldigt tidigt. Han i byggbranschen och hon inom vården. Som grädde på moset skaffade de sig det där charmiga drömhuset som skulle renoveras.
- Det var en kamp hela tiden. Hur mycket jag än ansträngde mig så blev det fel. Jag kände mig dålig när jag var sen till jobbet, och samtidigt som en dålig mamma när barnen blev hämtade sent eller fick dricka morgonvällingen i vagnen på väg till förskolan.
Nu har det gått sex år sedan kraschen. Helén jobbar numera som journalist och stylist. Vägen hit gick via ett års studier på Poppius journalistskola - och en resa med familjen i Sydostasien.
- Jag har alltid skrivit mycket och när jag var yngre ville jag bli journalist. Men höga betyg och otrygga anställningar avskräckte.

Sålde huset

Men när Helén under resan fick distans till livet där hemma återupptäckte hon skrivandet. Det började med att hon regelbundet skrev resedagbok och fortsatte med journalistikstudier när hon kom hem.
- Man måste ta tag i det man inte är nöjd med i sitt liv. Jag tror att många hamnar i stress för att de ska upprätthålla den livsstil de har skapat, med sommarhus, villa, bil och båt.
Familjen Bjurberg sålde huset och flyttade till lägenheten i Bromma. På så sätt sänkte de samtidigt sina levnadskostnader och Helén vågade satsa på frilanslivet.
- Jag bytte jobb och tog tillbaka kontrollen över mitt liv.
I dag vet Helén när det blir för mycket. Hon är uppmärksam på signalerna hennes kropp sänder ut, som att hon får svårt att djupandas, blir överkänslig och lättirriterad - och kan bryta i tid.
- Jag har också lärt mig att tänka efter innan jag kastar mig in i saker. Den typiska utbrända typen är ju ingen svag människa, utan tvärtom någon som engagerar sig och vill för mycket, säger Helén.

Relaterat