En undersökning visar att 35 procent av alla kvinnor har problem med spruckna och torra hälar.
En undersökning visar att 35 procent av alla kvinnor har problem med spruckna och torra hälar. Foto: Thomas Engström

Så lätt slipper du fotsprickor

Var tredje svensk kvinna har problem med torra och spruckna hälar.
Många tycker det är genant att ta på sig sommarskorna, men sprickorna kan leda till betydligt värre problem.
- I värsta fall amputation, säger Ann Lindström, fotvårdslärare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Undersökningen genomfördes i 17 europeiska länder och resultatet var entydigt. Hela 35 procent av kvinnorna i åldern 18-55 år uppgav att de har problem med spruckna och torra hälar.
– Jag är inte det minsta förvånad. Många har väldigt fula hälar och de syns nu på sommaren, säger Ann Lindström.

Det kan handla om diabetes

Bakom de torra hälarna kan en sjukdom dölja sig som gör att talgkörtelproduktionen inte fungerar. Då blir fötterna torra och sprickor i hälarna uppstår lätt.
– Det kan handla om diabetes. I sådana fall kan de torra hälarna orsaka djupa sår som inte vill läka. Dessutom gör sjukdomen att nervbanorna inte fungerar, du upplever inte normal smärta från såren. I sista hand är amputation enda utvägen, säger Ann Lindström.
Betydligt vanligare är att de torra hälarna orsakas av nötning. Fötterna tar stryk av olämpliga skor och problemen visar sig snart.
Ann Lindström har noterat att kvinnor med spruckna hälar ofta går i skor utan hälkappa. Särskilt de populära flip flip-sandalerna sliter på hälarna.
– De ger ett ständigt tryck mot hälen, både ovanifrån och underifrån, eftersom det inte finns något stöd. Den tunna huden, som du kanske dessutom filat lite för mycket, klarar inte att hålla kvar spänsten. Till slut spricker huden, säger Ann Lindström.

Rådet är att  smörja hälarna

Sprickorna börjar snart göra ordentligt ont och är ofta svårläkta. Rådet är att smörja de skadade hälarna och bara använda skor med hälkappa.
– Bra är också att besöka en fotterapeut som kan skära bort något av den tjocka huden som bildats runt sprickan, säger Ann Lindström.

FAKTA

Expertens fyra bästa råd:
1. Gå inte i sandaler varje dag. Hälen behöver skor med stöd.

2. Smörj fötterna ofta. Använd en kräm som du gillar, annars blir det inte av. Alltför feta krämer gör att du tycker det blir kladdigt och hoppar över smörjningen.

3. Gå till en fotvårdsterapeut. Du kan få hjälp att ta bort hud runt sprickorna som försvårar läkningen.

4. Fila inte för mycket. Huden är tunn runt hälen och kan lättare få sprickor om du överdriver filandet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!