Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 jun 2010 11:25

Uppdaterad 28 jun 2010 11:27

Så köper du rätt inlines

STARKA BEN. Sugen på att skaffa inlines? Här är allt du behöver veta.

STARKA BEN. Sugen på att skaffa inlines? Här är allt du behöver veta.

Foto: Thinkstock

Att åka inlines är superbra träning.
Här är några av de viktigaste sakerna du ska tänka på när du köper dig ett par.

Komfort


Komforten är helt avgörandes så prova dig fram tills du hittar ett par som passar din fot perfekt. Hälen skall sitta helt fast och du bör kunna vifta med tårna.

Långa skenor


Långa skenor är vanliga på femhjulingar och de är också de som ger mest fart. Viktigast är emellertid att allt är lätt och stryktåligt.

Hjul


När det kommer till hjul handlar det om storlek och hårdhet. Vad du väljer beror på hur, och var, du kör. Generellt gäller att ju större hjul, desto mer fart. Ju mindre de är desto bättre kontroll får du och desto snabbare kan du manövrera. Hårda hjul kan vara obehagliga, och mjuka hjul slits fort.

Snören


Snören eller spännen är inte avgörande, men det är bra om du kan reglera knäppningen så mycket som möjligt - till exempel genom att finjustera spännena.

Stödet


Skons stöd påverkar både din teknik och körglädje. I så kallade softboots är stödet ihopbyggt med innerskon. Andra typer av skor ger stöd genom en hård yttre känga i plast. Viktigast är att skon ger stöd åt vristen.

Kullager


Kullager är en hel vetenskap och det finns inga enkla svar. Lagrens finhetsgrad anges i Abec, 1, 3, 5 och 7. Inom varje grad finns det såväl bra som dåliga lager. Det bästa rådet är därför att ta reda på vad du behöver och fråga mer än en gång.