Foto: Sara Moritz

Så klättrar du uppåt  på karriärtrappan

Gör succé på jobbet med proffsens bästa karriärknep.

Författarna Camilla Björkman och Ulrika Ek har intervjuat några av Sveriges mest framgångsrika kvinnor.

Här är deras framgångsmanual för en superkarriär.

Journalisterna Camilla ­Björkman och Ulrika Ek jobbade på ­samma redaktion men drömde om att göra något större projekt tillsammans. Problemet var bara att de inte visste vad. Visst hade de många idéer, men ingen kändes klockren.

Tills de återigen satt på sitt stamfik och stötte och blötte olika uppslag. Och ältade sina karriärer.

- Vi sa till varandra att man skulle ha någon slags manual över hur man gör karriär och där hade vi plötsligt vårt bokuppslag, säger Ulrika Ek som under arbetet med boken avancerat till chefredaktör för tjejtidningen ­Cosmopolitan.

 

Ulrika och Camilla, som numera även driver ett företag i mediebranschen, insåg att de under sina år som journalister träffat mängder av duktiga och framgångsrika kvinnor och de bestämde sig för att intervjua några av alla dessa kvinnor.

- Dels ville vi föra fram kvinnliga förebilder, dels ville vi ge goda råd till kvinnor som är precis i början av sin karriär.

Stommen till "Powerprincipen", en bok som tillägnas "alla karriäristor som drömmer stort och siktar högt" var satt och nu återstod timmar av hårt - och roligt - arbete.

 

I boken intervjuas karriär­kvinnor med totalt skilda inriktningar: skiddrottningen Charlotte Kalla, Damernas världs chefredaktör Martina Bonnier och SVT:s vd Eva Hamilton är bara några av kvinnorna som ger sin syn på hur man gör karriär.

- Vi såg ganska omgående ett mönster. Ingen hade planerat att göra karriär, däremot hade de haft roligt på vägen och slitit hårt, konstaterar Ulrika Ek.

Och just att ha roligt och slita hårt är ett par av nyckelråden i boken. För om man inte brinner för det man gör är det svårt att hitta motivationen att orka slita för att nå framgång.

 

Av Anna-Maria Stawreberg

FAKTA: CAMILLA BJÖRKMAN

Ålder: 29.
Familj: Sambon Nils.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Bästa hälsoknep: Var snäll mot dig själv och din kropp.
Powerprincipen - ­Framgångsformeln som lyfter din ­karriär. Av ­Ulrika Ek och Camilla Björkman, 2012, Norstedts.

FAKTA: ULRIKA EK

Ålder: 30.
Familj: Sambo.
Bor: Kungsholmen, Stockholm
Bästa hälsoknep: Löpträna! Är grymt för både kropp, själ och humör.

Så lyfter du din karriär med hjälp av 10 powernycklar

Powernyckel 1:

Ta fram ditt ­powertänk

Dröm, tro på dig själv, visa mod och spotta i nävarna. Alltså: Du klarar det mesta bara du lägger ner energi och har jävlar anamma.

Om du inte vågar drömma kommer du inte ha några mål att sikta mot. Och att vägen dit sedan är lång, läskig och krokig, det är en annan sak.

 

Powernyckel 2:

Satsa på din passion

Det är egentligen självklart: Om du har en passion för något är det både roligare och lättare att utvecklas inom det området. Försök tänka likadant även när det gäller jobbet.

Gör du det du trivs med är det lättare att motivera för dig själv varför du ska lägga ner hårt arbete och många långa timmar för att komma någon vart.

Fråga dig själv om du trivs med det du sysslar med om dagarna. Om inte, varför inte? Kan du ändra på något? Eller ska du helt enkelt satsa på något annat?

 

Powernyckel 3:

Sätt upp dina mål

Idrottsmännen vet det redan: Med tydliga målbilder blir det lättare att nå framgång. Tänk likadant när det gäller din karriär. Skriv ner ditt mål och bryt sedan ner det i flera delmål.

På så sätt programmerar du din hjärna mot framgång och agerar ­­omedvetet och medvetet för att nå dit.

 

Powernyckel 4:

Agera!

Du kommer ingen vart genom att bara sitta på rumpan. Gör något litet varje dag för att nå dina mål. Om du är anställd: Visa att du är framåt genom att ta dig an olika uppgifter (och få dem ur händerna). Planera - och agera utifrån din plan.

 

Powernyckel 5:

Nätverka

Du kommer inte heller någon vart om du är helt ensam. Bygg upp ett nätverk. Fråga dig vilka personer i din omgivning som kan hjälpa dig framåt.

Undvik energitjuvarna som får dig att ­tappa tron på dig själv. Sök dig till ­peppande, men ärliga, människor.

 

Powernyckel 6:

Jobba hårt!

Det finns inga genvägar till framgång. Den enda vägen heter hårt arbete. Men det blir lättare och roligare om du har tydliga mål och jobbar mot det du brinner för.

Prioritera och tänk good enough. Du måste inte göra allt - och allt måste inte bli perfekt.

 

Powernyckel 7:

Lär dig organisationen

Du kommer ingen vart om du inte har kollegerna med dig. Tänk strategiskt och förankra dina planer i förväg genom att involvera kollegerna i dina tankar.

Var tydlig och lär dig koderna på just din arbetsplats.

 

Powernyckel 8:

Underskatta aldrig dig själv

Det är du själv som är nyckeln till framgång. Våga stå för din åsikt och sträva efter att hitta lösningar på problem i stället för att bara hitta problemen. Se till att vara påläst och nyfiken inför olika uppgifter.

 

Powernyckel 9:

Våga misslyckas

För att komma någon vart måste man också våga ta risker och ibland misslyckas. Tricket för att nå framgång är att dra lärdom av misslyckandet och sedan komma tillbaka.

 

Powernyckel 10:

Bli kvitt dina inre demoner

Bestäm dig för att en gång för alla få upp självkänslan. Tro på dig själv och agera utifrån det. Var snäll mot dig själv och fokusera på det du är bra på. Men se till att utmana dig själv med nya uppgifter då och då.

KLÄTTRA MED POWERTÄNK!

Är du en powertänkare? En powertänkare vågar drömma och ger inte upp eftersom hon vet att hon kan förverkliga sina drömmar. Hon vågar dessutom utmana sig själv, något som gör att hon ständigt växer.

----

Powerprincipen – Framgångsformeln som lyfter din -karriär. Av Ulrika Ek och Camilla Björkman, 2012, Norstedts.