Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 sep 2008 07:08

Så klarar du influensan

Stanna hemma. Årets influensa kommer att bli den värsta på många år. Särskilt äldre människor är sårbara och uppmanas att vaccinera sig.

Stanna hemma. Årets influensa kommer att bli den värsta på många år. Särskilt äldre människor är sårbara och uppmanas att vaccinera sig.

Foto: JOHAN ADELGREN

Årets influensa blir värre än vanligt.
Redan nu har en svensk rapporterats smittad av den farliga Brisbane-influensan. Viruset, som är extra farligt för gamla och svaga, väntas orsaka 2 000 dödsfall.
- Det är illavarslande, säger Annika Linde, influensaexpert på smittskyddsinstitutet.

Nu är influensan här. Det influensavirus som väntas dominera i år är av den värre sorten och kallas AH3. Det är samma typ av virus som den fruktade Hongkong-influensan, som orsakade en världsomspännande epidemi 1968. Årets influensa, som fått namnet Brisbane, ger längst tids sjukdom och leder i genomsnitt till fem sjukdagar. Det ”snällaste” influensaviruset, typ B, ger i tre sjukdagar.
Men värre är att AH3-viruset också är den influensatyp som leder till flest dödsfall bland gamla och svaga.

Viktigt vaccin

– Därför är det mycket viktigt att gamla och svårt sjuka skaffar sig ett skydd och låter vaccinera sig. Det finns ju heller inte något som hindrar yngre och friska från att vaccinera sig, säger Annika Linde.
Eftersom AH3-viruset inte spreds alls förra året kan också spridningen bli kraftigare än normalt.
– Det gör oss lite mer sårbara.
De flesta av landets vårdcentraler drar igång sina vaccinationskampanjer i mitten av oktober.