Så kickrasar du i vikt

Allt fler använder svenska Itrim-metoden.
Ulrika Eriksson, 43, rasade 18 kilo på bara 14 veckor.
- Äntligen känner jag mig snygg i shorts och korta kjolar, säger hon.
NY GARDEROB. Ulrika Eriksson har nu slängt alla sina gamla kläder och köpt nya efter viktminskningen. Foto: Foto: Privat
FICK FOTVÄRK. Det var värken i fötterna som gjorde att Ulrika Eriksson, 43, till slut bestämde sig för att gå ned i vikt. På 14 veckor gick hon ned 18 kilo. Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

De stora portionerna fick Ulrika Eriksson att öka i vikt. Men smärtan i fötterna fick henne att en dag bestämma sig för att det var nog.


En reklamfilm för Itrim blev avgörande. Ulrika Eriksson lyckades på bara 14 veckor gå ner 18 kilo - från 88 till 61 - genom att motionera, äta soppor och måltidsersättningar. Efter det har hon tappat ytterligare tre kilo.

Blev peppad av coachen

I snitt går Itrim-deltagaren ner tio kilo på tio veckor.


- Jag är jättenöjd. Jag tycker man blev så peppad av coachen, säger hon.


- Jag har slängt alla mina gamla kläder och fått köpa nya, inte jätteekonomiskt, skrattar hon.


Många vill minska i vikt med svenska Itrim. 2003 öppnade man sin första lokal och i dag finns det 39 center i landet för 16 000 medlemmar.

Energi, tid och pengar

Hemligheten bakom företagets framgång bygger på en helhetslösning som involverar kost, gruppsamtal, stöd och motion, enligt Anna Eliasson, programansvarig på Itrim.


- Allt finns under samma tak och man slipper plocka russinen hos olika leverantörer, säger hon.


Programmet kräver att du lägger ned energi, tid och pengar i form av en lågkaloridiet de första veckorna och motion. Minst ett år måste man vara medlem och det kostar från 6 000 kronor.


- Det finns ingen quick fix. Det tar lång tid att bryta sina vanor och ett år är inte lång tid. Man brukar prata om två till fem år när det gäller livsstilsförändring, säger Anna Eliasson.

Finns biverkningar

Enligt henne är det inte farligt att genomgå lågkaloriperioden om man är frisk. Men det finns biverkningar om man går ner mycket i vikt.


- Man kan tappa hår, man kan känna sig frusen och det finns en minimal risk för gallstensanfall men den risken är större om man är överviktig, säger Anna Eliasson.


- Alla får skriva igenom en hälsodeklaration först och det finns ett antal sjukdomar som gör att man inte får genomgå den snabba metoden. Inte heller om man har en gammal ätstörning.

FAKTA

Så funkar Itrim


• En hälsorådgivare lägger upp ett program som innefattar kost, motion och gruppsamtal. Alla rekommenderas tre träningspass á 30 minuter i veckan och gå 10 000 steg per dag.
• Den som är mycket överviktig äter under tre veckor en lågkaloridiet bestående av måltidsersättningar med max 600 kalorier per dygn. Därefter 800 kalorier per dag i upp till nio veckor.
• Efter tolv veckor byts ersättningar gradvis ut mot vanlig mat enligt den så kallade handflatemetoden: En handflata protein, en knytnäve ris, pasta eller bröd samt två knytnävar grönsaker och frukt. Tre sådana mål per dag samt ett mellanmål som är hälften så stort.
• Du som bär på en mindre övervikt byter ut två måltider mot ersättning eller äter vanlig mat.
• Varannan vecka träffas deltagarna i grupp och man träffar sin personlige hälsorådigvare regelbundet.
• Den som blir kund på Itrim skriver in sig för ett till två års tid. Ett års medlemskap i viktminskningsprogrammet kostar från 6 000 kronor om året.

Källa: Itrim

Liknande metoder


Forskning visar att man går ner mer om man får stöd av en grupp. Här är tre andra varianter.

Viktväktarna - ett internationellt viktminskningsprogram med invägningsmöten, handledning och ett poängräkningssystem som räknar ut vad och hur mycket du äter.
Giviktikoll.se - håll koll på maten och motionen via egna dagböcker och få tillgång till en mängd GI-recept.
Xtravaganza - viktminskningsprogram med måltidsersättningar, soppor, motion och stöd från en hälsokonsult.

Passar för dig som...


Är över 18 år.
Tilltalas av att träffas i grupp.
Är beredd att lägga ned hårt arbete, tid och pengar.

Men inte för dig som...


Är gravid.
Har eller har haft en ätstörning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!