Så kan du slippa envist urinläckage<br /><br />

Fick hjälp. Efter att ha fått hjälp själv arbetar nu Hillevi Caris Svensson, 49, med att hjälpa andra med urinläckage: "Jag vill få folk att sluta skämmas och våga söka hjälp".

Foto: Cornelia Nordström

Fick hjälp. Efter att ha fått hjälp själv arbetar nu Hillevi Caris Svensson, 49, med att hjälpa andra med urinläckage: "Jag vill få folk att sluta skämmas och våga söka hjälp".

Urinläckage drabbar en av tre kvinnor. Ändå är det få som vågar prata om det.

- Jag vågade inte ens berätta för min man, utan led i det tysta i fyra år. Att få hjälp förändrade mitt liv, säger Hillevi Caris Svensson.

Andra har också läst

Det var efter att Hillevi Caris Svensson, 49, från Tumba fött barn som problemen började.

Efter graviditeten började hon läcka urin, men trodde att det skulle gå över av sig självt. Det gjorde det inte, så fort hon skrattade, tränade eller tog en rask promenad kom problemen.

- Det kändes så skamligt att jag inte kunde hålla tätt, och jag trodde att jag var ensam om det. Jag vågade inte berätta det för någon, inte ens min man. Jag trodde att han skulle tycka att jag var äcklig.

Var tredje drabbas

Enligt en undersökning från Tena, som också har en kampanj för att sprida kunskapen, drabbas en av tre kvinnor mellan 20 och 74 år av inkontinens någon gång i livet.

Eva Uustal, forskare och överläkare på kvinnokliniken vid Linköpings Universitetssjukhus, menar att inkontinens är en folksjukdom och att nio procent av kvinnorna som är 40 år läcker minst en gång per vecka.

- Bara hälften av alla vuxna kvinnor läcker inte alls. Så fort man blir begränsad av det i sitt vardagliga liv ska man söka hjälp, säger hon.

"Vi var nära att separera"

Oron över att läcka påverkade hela Hillevi Caris Svenssons liv. Hon vågade inte träffa folk längre, och drog sig undan från sina vänner och sin man.

- Vårt samliv var obefintligt och det gick så långt att vi var nära att separera. Efter fyra års problem gick vi i familjeterapi och då berättade jag för första gången, och min man blev bara glad över att jag inte hade någon annan!

När Hillevi Caris Svensson väl berättat fick hon snabbt hjälp. Först gjorde hon periuretrala injektioner och några år senare en TVT-operation.

Flera olika orsaker

Eva Uustal menar att det finns olika behandlingsformer beroende på orsaken till urinläckaget.

- Det finns många olika orsaker och man behandlar utifrån det. Men man kan försöka att förebygga urinläckage genom att hålla vikten, inte dricka allt för mycket och använda sig av knipövningar, säger hon.

- Nu kan jag nysa, hoppa och skratta! Behandlingen är helt suverän, jag önskar att fler visste om den.

Eva Uustal menar att det finns olika behandlingsformer beroende på orsaken till urinläckaget.

- Det finns många olika orsaker och man behandlar utifrån det. Men man kan försöka att förebygga urinläckage genom att hålla vikten, inte dricka allt för mycket och använda sig av knipövningar, säger hon.

Tre övningar som hjälper vid läckage

Styrkeknip:

Gör dig stark.

Knip bäckenbottenmusklerna så hårt du kan. Håll knipet i fem sekunder. Slappna av i fem sekunder. Upprepa övningen fem till tio gånger.

Knip inte fler gånger än att du orkar ta i på rätt sätt. Gör övningarna upp till fyra gånger per dag om du redan har besvär med urinläckage.

Uthållighetsknip:

Hjälper dig att hålla tätt under en längre tid, tills du hittar en toalett.

Knip inte med full styrka utan bara hälften så hårt och håll kvar knipet så länge som möjligt, gärna i 60 sekunder.

Gör ett uthållighetsknip efter en avslutad styrkeknipsomgång.

Snabbhetsknip:

Gör att du kan parera när du hostar eller nyser.

Knip så hårt du kan i två sekunder. Slappna av i två sekunder.

Upprepa övningen fem till tio gånger. Tänk på att en viktig vardagsträning är att knipa ordentligt varje gång du skrattar, hostar och lyfter tungt.

Olika varianter

Det finns flera olika typer av inkontinens. Här är de vanligaste:

Ansträngningsinkontinens innebär att man kissar på sig vid exempelvis träning, skratt eller till och med nysningar.

Trängningsinkontinens innebär att man blir akut kissnödig i tid och otid och måste gå på toaletten snabbt annars kissar man på sig.

Inkontinens drabbar i högre utsträckning kvinnor än män och är till en viss del ärftligt.

Risken att drabbas ökar för den som fött barn, är överviktig eller har ett arbete som innebär mycket tunga lyft.

Källa: Josefine Grandin, distriktssköterska och uroterapeut

Så får du hjälp

Knipövningar

Genom att göra knipövningar tränar du upp bäckenbottenmuskulaturen. Med en stark muskulatur minskar du risken att drabbas.

För många som redan drabbats räcker det att börja med regelbundna knipövningar för att bli bättre. Inom vården börjar man alltid med att rekommendera det till dem som har ansträngningsinkontinens innan man tittar på andra behandlingsmetoder.

Om det inte hjälper

Fortsätter problemen med inkontinens ska du söka hjälp. Vänd dig till din vårdcentral eller gynekolog.

Inkontinensskydd

Många kvinnor använder bindor i stället, men de ger inte samma skydd som de som är anpassade för urinläckage.

Vaginalt stöd

Ett hjälpmedel som du själv lägger in i slidan som ett stöd för urinröret

Periuretrala injektioner

Innebär att man injicerar en substans genom urinröret in under slemhinnan. Ämnet bildar små kuddar i en ring runt urinröret.

TVT-operation

En metod där man lägger in ett proleneband under urinröret som stöd.

Källa: Josefine Grandin, distriktssköterska och uroterapeut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer