Att besväras av vuxenakne är inget ovanligt. Många kvinnor är drabbade och det har bland annat att göra med hormoner.
Att besväras av vuxenakne är inget ovanligt. Många kvinnor är drabbade och det har bland annat att göra med hormoner. Foto: Thinkstock.

Så kan du bli av med din vuxenacne

Har du drabbats av vuxenakne? Här är sanningen om vad som egentligen hjälper som behandling.

I tonåren är det många som lider av problem med finnar. Men man läser sällan om den akne som drabbar vuxna människor, framförallt kvinnor.

Per-Håkan Olausson, hudläkare vid SkinDoc hudläkarmottagning i Stockholm, träffar dagligen vuxna som söker hjälp för sina aknebesvär.

- Medan ungdomsaknen är mer klämbar kännetecknas vuxenacnen av ytliga små finnar som är svårare att klämma. Den kan också se ut som rodnader i ansiktet, säger Per-Håkan Olausson.

 

 

Hudläkare Per-Håkan Olausson.

 

Krämer som sägs behandla vuxenakne

Vi hittar dem på många ställen. Produkterna som ska vården huden och som sägs förebygga akne. Men Per-Håkan Olausson är mycket kritisk till de dag- och nattkrämer som många lägger ner tusentals kronor på för att bli av med besvären på.

Ta hänsyn till orsaken

– Den största orsaken till att kvinnor drabbas av vuxenakne är en kombination av hormoner och att de använder förvärrande hudvårdsprodukter. Särskilt dåliga är de produkter som marknadsförs som naturliga och ekologiska. Ju mer växtolja desto större risk är det att aknen triggas igång. Immunförsvaret reagerar på främmande ämnen helt enkelt, säger Per-Håkan Olausson.

Solen kan förvärra

Solen är också något som enligt honom kan förvärra vuxenaknen, till skillnad mot ungdomsaknen som mår bra av att få lite solljus på sig.

Kost vid akne

Det finns olika typer av vuxenacne och de flesta är kroniska. De försvinner med andra ord inte utan någon form av behandling.

Läkemedel som sägs behandla

- Det finns en rad olika läkemedel som behandlar vuxenacne. De flesta måste ha antibiotika som kommer i tablettform men det finns också vissa salvor som fungerar, säger Per-Håkan Olausson.

Hur ska man tänka kring sin kost?

- Det finns inte någon större koppling mellan maten och acnen. Det är bara att äta choklad och nötter om man vill det!

Få bort ärren 

För den som blivit av med sin ungdomsakne är det inte helt ovanligt att den lämnar en del spår efter sig.

 

Choklad påverkar inte huden. Foto: Foto: Thinkstock.

 De röda ärren kan läka ut av sig själva efter 3 månader men det kan också dröja upp till 2 år medan en del ärr behöver behandling.

 

- Mot ärr så fungerar inga hemma- eller salongsbehandlingar med kemisk peeling. De arbetar bara i hudens översta lager. Den mest moderna icke-kemiska behandlingen får man med så kallad fraktionerad CO2-laser som istället för att slipa hela hudytan bara behandlar en viss del av huden, säger Per-Håkan Olausson.

Acne

Det finns olika typer av vuxenacne och det är mycket vanligt, inga direkta siffror finns.

 

Vuxenacne förebyggs genom att använda solskydd när man vistas i solen.  Man bör också undvika naturliga och växtoljeinnehållande hudvårdsprodukter. En del behöver till och med kanske byta hormonpreparat eller preventivmedel.

 

Om du använder smink: tänk på att ju fetare en foundation eller concealer känns desto större risk för en acnereaktion.

 

En behandling hos läkare kan ge effekt inom 2-6 veckor.

 

Behandling mot acneärr kostar mellan 3- 30 000  kronor beroende på vilken teknik man använder.

 

Källa: Per-Håkan Olausson, hudläkare.

 

Här kan du läsa mer: www.skindoc.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!