1. Risktagarbeteende
Uttryck: Ett positivt risktagande är att våga bli kär. Men sen finns det destruktiva risktagandet också, som att supa sig full och tappa kontrollen.
Orsak: Den främre delen av hjärnan är inte fullt utvecklad under tonåren, och där sitter bland annat vår förmåga att bedöma risker.
Gör så här: Föräldern kan upp- leva att det blir en krock mellan personen man ser framför sig och barnet innanför skalet. Tillåt mer frihet successivt, men var alltid där med skyddsnätet.
2. Humörsvängningar
Uttryck: Irritation över småsaker är vanligt och den korta stubinen kan göra att ilskan kommer väldigt plötsligt. De frustrerade känslorna kan yttra sig genom igenslagna dörrar, skrik och svordomar.
Orsak: Kroppen har utvecklats till en ung vuxen. Men man vet ändå inte riktigt vem man är och går omkring med en hel del existentiella funderingar. Hormonerna kan också påverka humöret.
Gör så här: Markera vilka regler som gäller i familjen, exempelvis att lyssna på varandra och inte skrika. Men försök att som förälder vara så förstående som möjligt. Kom ihåg att den här perioden är lika jobbig för tonåringen.
3. Frigörelseprocess
Orsak: Barnet bryter sig loss från beroendeställningen till föräldrarna och vill klara sig självt. I botten är det här en av människoartens överlevnadsstrategier.
Gör så här: Påminn dig om att det här är en del av barnets utveckling. Även om man blir kallad för skällsord är man faktiskt ändå lika viktig som förälder.
4. Dubbla känslor
Orsak: Den här förvirrande perioden är en naturlig fas i tonåringens utveckling. Det är delvis en effekt av alla hormonstormar som den blivande vuxna utsätts för.
Gör så här: Som förälder är det viktigt att minnas hur man själv kände som tonåring. Försök att låta tonåringens utbrott rinna av dig. Sluta aldrig att försöka hitta stunder av närhet.
5. Pessimistisk realist
Orsak: Under de tidiga tonåren är många naiva optimister. I 16-20-årsåldern börjar tonåringen förstå att allt inte är svart eller vitt. Många blir då pessimistiska realister.
Gör så här: Lyssna in ditt barn. Vuxna blir viktigare samtalspartners under den här perioden.
6. Jag kan också-perioden
Orsak: Tonåringen har börjat tänka mer realistiskt. Genom jag kan också-andan vill tonåringen visa att han eller hon är delaktig i samhällsmaskineriet och inte bara konsument.
Gör så här: Låt barnen vara delaktiga genom att ge dem sysslor som är ansvarsfulla och eventuellt kan ge en extra peng. Det ger förståelse för att pengar inte bara faller ner från skyn.
7. Skapar distans
Uttryck: Kompisarna blir viktigare än familjen. Många vill vara unika och provar olika klädstilar, olika sätt att vara. Men det är viktigt att passa in i sitt gäng.
Gör så här: Behåll ramarna kring vad som är okej och inte hemma. Men låt dem vidgas när barnet blir äldre. Är ramarna för snäva revolterar tonåringen ännu kraftigare.
8. Alla tittar på mig-känslan
Uttryck: Många har en känsla av att ha en strålkastare på sig 24 timmar om dygnet. En för vuxenvärlden liten finne i ansiktet kan därför kännas som en katastrof inför en fest.
Gör så här: Lyssna på tonåringen och försök att hitta lösningar. Det kan till exempel vara genom att köpa ett medel mot akne. Bekräfta tonåringen och visa att du gillar ditt barn oavsett vad!
9. Kroppsliga förändringar
Orsak: När man går från att vara barn till att bli vuxen under puberteten händer det mycket med kroppen.
Gör så här: Mens kan vara bra att ta upp i förväg för att kunna ge råd och praktisk hjälp. I övrigt gäller det att vara lyhörd inför när tonåringen själv tar initiativ till samtal. Samtidigt grundar du som förälder denna närhet i relationen redan i förskoleåldern!
10. Sexdebut
Uttryck: Ett större intresse för att skapa relationer med partners och gärna djupare sådana med sexuella inslag.
Orsak: Sex upptar en stor del av de flesta tonåringars tankeverksamhet eftersom man har fått en annorlunda sexuell drift än den man hade som barn.
Gör så här: Sex är privat och många tonåringar tycker att det är pinsamt att prata med sina föräldrar om det. Däremot kan föräldrarna på ett naturligt sätt till exempel se till att det finns kondomer hemma, vilket kan öppna för en mer naturlig dialog.
Källa: Nils Lundin, ungdomsläkare på Helsingborgs lasarett.