Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Risktagarbeteende är en av tonårstidens fällor, men alla typer av detta beteende är inte negativt.Risktagarbeteende är en av tonårstidens fällor, men alla typer av detta beteende är inte negativt.Risktagarbeteende är en av tonårstidens fällor, men alla typer av detta beteende är inte negativt.
Risktagarbeteende är en av tonårstidens fällor, men alla typer av detta beteende är inte negativt. Foto: Mandy Godbehear

Så hjälper du ditt barn att klara av tonårstiden

Är det en främmande varelse som har flyttat in?

När ditt lilla barn plötsligt hamnar i puberteten börjar en spännande tid.

Det här är vad som händer i tonåringens kropp och knopp.

1. Risktagarbeteende

Uttryck: Ett positivt risktagande är att våga bli kär. Men sen finns det destruktiva risktagandet också, som att supa sig full och tappa kontrollen.

Orsak: Den främre delen av hjärnan är inte fullt utvecklad under tonåren, och där sitter bland annat vår förmåga att bedöma risker.

Gör så här: Föräldern kan upp- leva att det blir en krock mellan personen man ser framför sig och barnet innanför skalet. Tillåt mer frihet successivt, men var alltid där med skyddsnätet.

2. Humörsvängningar

Uttryck: Irritation över småsaker är vanligt och den korta stubinen kan göra att ilskan kommer väldigt plötsligt. De frustrerade känslorna kan yttra sig genom igenslagna dörrar, skrik och svordomar.

Orsak: Kroppen har utvecklats till en ung vuxen. Men man vet ändå inte riktigt vem man är och går omkring med en hel del existentiella funderingar. Hormonerna kan också påverka humöret.

Gör så här: Markera vilka regler som gäller i familjen, exempelvis att lyssna på varandra och inte skrika. Men försök att som förälder vara så förstående som möjligt. Kom ihåg att den här perioden är lika jobbig för tonåringen.

3. Frigörelseprocess

 

Foto: Foto: Scott Griessel

Uttryck: Irritation över föräldrarnas allmänt pinsamma beteende. Många provocerar genom att ha åsikter som skiljer sig från föräldrarnas.

Orsak: Barnet bryter sig loss från beroendeställningen till föräldrarna och vill klara sig självt. I botten är det här en av människoartens överlevnadsstrategier.

Gör så här: Påminn dig om att det här är en del av barnets utveckling. Även om man blir kallad för skällsord är man faktiskt ändå lika viktig som förälder.

4. Dubbla känslor

 

Foto: Foto: Catherine Yeulet

Uttryck: Tonåringen är irriterad på sina föräldrar för jämnan, men samtidigt mer beroende av dem än någonsin. Ena sekunden verkar tonåringen logisk och mogen för att i nästa bara skrika.

Orsak: Den här förvirrande perioden är en naturlig fas i tonåringens utveckling. Det är delvis en effekt av alla hormonstormar som den blivande vuxna utsätts för.

Gör så här: Som förälder är det viktigt att minnas hur man själv kände som tonåring. Försök att låta tonåringens utbrott rinna av dig. Sluta aldrig att försöka hitta stunder av närhet.

5. Pessimistisk realist

 

Foto: Foto: Ryan Mcvay

Uttryck: Dämpad ton, håglöshet och en känsla av att "Oj, vad det så här det var? Jag vill inte bli en Svensson med villa, Volvo och barn".

Orsak: Under de tidiga tonåren är många naiva optimister. I 16-20-årsåldern börjar tonåringen förstå att allt inte är svart eller vitt. Många blir då pessimistiska realister.

Gör så här: Lyssna in ditt barn. Vuxna blir viktigare samtalspartners under den här perioden.

6. Jag kan också-perioden

 

Uttryck: I de tidiga tonåren börjar man förstå det här med pengar. Många vill bli mer delaktiga i samhället och tjäna sina egna pengar. Det kan exempelvis vara genom att sälja jultidningar och majblommor.

Orsak: Tonåringen har börjat tänka mer realistiskt. Genom jag kan också-andan vill tonåringen visa att han eller hon är delaktig i samhällsmaskineriet och inte bara konsument.

Gör så här: Låt barnen vara delaktiga genom att ge dem sysslor som är ansvarsfulla och eventuellt kan ge en extra peng. Det ger förståelse för att pengar inte bara faller ner från skyn.

7. Skapar distans

Uttryck: Kompisarna blir viktigare än familjen. Många vill vara unika och provar olika klädstilar, olika sätt att vara. Men det är viktigt att passa in i sitt gäng.

 

Foto: Foto: Catherine Yeulet

Orsak: Ett sätt för det lilla barnet, som har haft en beroendeställning till sina föräldrar, att bryta sig fri. Både hormoner och att det är en överlevnadsstrategi spelar in.

Gör så här: Behåll ramarna kring vad som är okej och inte hemma. Men låt dem vidgas när barnet blir äldre. Är ramarna för snäva revolterar tonåringen ännu kraftigare.

8. Alla tittar på mig-känslan

Uttryck: Många har en känsla av att ha en strålkastare på sig 24 timmar om dygnet. En för vuxenvärlden liten finne i ansiktet kan därför kännas som en katastrof inför en fest.

 

Orsak: Man går från att vara ett barn till att bli en vuxen rent fysiskt. Förändringarna kan kännas pinsamma och känslan av att alla andra ser allt kan då upplevas som väldigt jobbig.

Gör så här: Lyssna på tonåringen och försök att hitta lösningar. Det kan till exempel vara genom att köpa ett medel mot akne. Bekräfta tonåringen och visa att du gillar ditt barn oavsett vad!

9. Kroppsliga förändringar

 

Uttryck: Bland annat målbrott, akne, kroppsbehåring, bröst, penistillväxt, mens och nattlig sädesuttömning.

Orsak: När man går från att vara barn till att bli vuxen under puberteten händer det mycket med kroppen.

Gör så här: Mens kan vara bra att ta upp i förväg för att kunna ge råd och praktisk hjälp. I övrigt gäller det att vara lyhörd inför när tonåringen själv tar initiativ till samtal. Samtidigt grundar du som förälder denna närhet i relationen redan i förskoleåldern!

10. Sexdebut

Uttryck: Ett större intresse för att skapa relationer med partners och gärna djupare sådana med sexuella inslag.

Orsak: Sex upptar en stor del av de flesta tonåringars tankeverksamhet eftersom man har fått en annorlunda sexuell drift än den man hade som barn.

Gör så här: Sex är privat och många tonåringar tycker att det är pinsamt att prata med sina föräldrar om det. Däremot kan föräldrarna på ett naturligt sätt till exempel se till att det finns kondomer hemma, vilket kan öppna för en mer naturlig dialog.

 

Källa: Nils Lundin, ungdomsläkare på Helsingborgs lasarett.