Hitta en träningsform du gillar, så blir det lättare att komma igång.
Hitta en träningsform du gillar, så blir det lättare att komma igång. Foto: Jupiter Images

Så hittar du träningsglädjen

Att börja träna är enkelt - att göra det till en vana kan vara svårare.
Knepet är att hitta lusten och glädjen.
- Träning måste vara roligt, säger ultradistanslöparen och föreläsaren Rune Larsson.

Vi orkar inte, vi har inte råd och varken tiden eller lusten räcker till. Ursäkterna för att slippa snöra på sig joggingskorna eller cykla iväg till gymmet är många och att göra träningen till en bestående vana kan kännas svårt.


- För många människor har motion blivit något som genererar skuld, man tänker "jag borde träna" och det är helt fel väg, säger ultradistanslöparen och föreläsaren Rune Larsson.

Rune Larsson.

"Går av sig själv"

Att skapa hälsosamma träningsvanor - och behålla dem - handlar enligt Rune Larsson om att hitta lusten och glädjen i den motionsform som passar just dig.


- Är det kul att träna så letar man också efter möjligheter att få göra det. Hitta det som är roligt för dig så går det av sig självt till slut.
FYRA STEG TILL EN LUSTFYLLD TRÄNING

1. Hitta träning du tycker om

Fundera på vilken träningsform som passar just dig. Tycker du om att träna till musik eller i grupp? Gillar du att vara inomhus eller utomhus?


- Träning måste vara roligt, det glömmer vi så lätt bort, säger Rune Larsson.


2. Träna tillräckligt kort och sakta

Pressa dig inte så hårt att det känns motigt nästa gång.


- Träna alltid så kort och sakta så att det känns kul att träna i morgon också. Spring till exempel inte i grupp om det får dig att pressa dig till den grad att det känns för jobbigt, säger Rune Larsson.


3. Odla tron på dig själv

En promenad på "bara" 30 minuter om dagen fem dagar i veckan blir många mil på ett år och du kanske inte kan aerobics i dag, men du kan lära dig. Träna dig i att tänka positivt och se möjligheter i stället för begränsningar.


- Det finns inget farligare än att tänka saker som "jag kan inte, jag är så här, det här går inte att göra något åt och det kommer alltid att vara så", säger Rune Larsson.


4. Undvik skuldfällan

Att ha ett träningsschema som ska följas stenhårt är dömt att misslyckas, inte minst för heltidsarbetande småbarnsföräldrar, och kan skapa stress och en känsla av att livet inte är i fas.


- Ta för dig av den träning du kan och kan du inte så är det okej. Träningen ska kännas lustfylld. Tycker du att det är roligt att träna så letar du också efter möjligheter att få göra det, säger Rune Larsson.

FAKTA

Rune Larsson är ultradistanslöpare
Ultradistanslöparen, föreläsaren och skribenten Rune Larsson har sprungit det 1 015 kilometer långa loppet mellan Sydney och Melbourne, rott över Atlanten och är trefaldig vinnare av det 246 kilometer långa Spartathlon som anses vara världens hårdaste löptävling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!