Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
RÖKRYNKOR. Expressens reporter Johanna Ekström testade programmet Ad age som visar hur huden åldras på en rökare. Resultatet ser du ovan.
RÖKRYNKOR. Expressens reporter Johanna Ekström testade programmet Ad age som visar hur huden åldras på en rökare. Resultatet ser du ovan.
RÖKRYNKOR. Expressens reporter Johanna Ekström testade programmet Ad age som visar hur huden åldras på en rökare. Resultatet ser du ovan.
RÖKRYNKOR. Expressens reporter Johanna Ekström testade programmet Ad age som visar hur huden åldras på en rökare. Resultatet ser du ovan. Foto: Tommy Pedersen

Så hårt åldrar rökningen dig

Vill du slippa se ut så här som 70-åring? 

Då är det dags att fimpa. 

- Redan efter en veckas rökning kan man se spår av det på huden, säger Olle Larkö, hudprofessor på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

FAKTA

• Cigarettrök innehåller drygt 4 000 kemiska ämnen. Mer än 50 är cancerframkallande.
• Ett 40-tal sjukdomar har direkt samband med rökning.
• I Sverige röker drygt en miljon av den vuxna befolkningen och det anses vara en av de enskilt största hälsoriskerna.
• Behöver du hjälp med att sluta röka kan du vända dig till en vårdcentral som har sluta-röka-program.

Källa: Hjärt- och lungfonden och Folkhälsoinstitutet

Över en miljon svenskar röker. Dåligt för hälsan - men rökning gör också att du ser äldre ut.

 - Man blir rynkig och grådassig av rökning. Nikotinet gör att du får sämre cirkulation. Det är en välkänd effekt, säger hudprofessorn Olle Larkö.

 Något som blir tydligt när Expressens reporter testar programmet Ad age som har utvecklats av ett företag i Kanada. Det utgår från att en person som röker åldras 1,4 gånger snabbare än en person som inte röker. Programmet använder data från huvudskanning som gjorts på över 3 000 personer.

 Efter 20 år som rökare har huden tydligt blivit mycket gulare och rynkigare än vad den hade varit utan rökning. Efter över 40 år ser huden helt ingrodd ut av tobaken.

Syns snabbt

 Men enligt Olle Larkö behövs det inte flera år för att nikotineffekten ska synas.

 - Man kan se det redan på en 25-åring. Det syns på ansiktsfärgen som är lite glåmigare. I 50-årsåldern syns det väldigt tydligt.

Om jag, som är 27, skulle börja röka i dag, när skulle det synas?

 - Jag skulle se det på din hudfärg redan efter en vecka. Rynkorna kommer inte så fort, men på tio års sikt syns det mycket. Det finns två bra sätt att bli rynkig; rökning och solning. Det värsta är om man gör både och.

Varför åldras man snabbare om man röker?

 - Det finns knappast något man kan ägna sig åt som är så farligt som att röka. Det ger förändringar på hjärta- och kärl och det kan ge lungcancer. Varför man får rynkor vet vi inte men förmodligen aktiverar rökningen ett enzym som bryter ner stödvävnaden i huden. Att huden åldras är inte farligt - det ser bara tråkigt ut.