Så här påverkas våra hjärnor av meditation

Foto: Lyn Ayre

Den elektriska aktiviteten i storhjärnsbarken kan registreras som hjärnvågor med hjälp av EEG och mäts i hertz, alltså antalet vågor per sekund. Vid Norwegian University of Science and Technology har man kunnat visa att personer som mediterar utan att fokusera på ett mantra, en tanke eller en bild, ökar sina theta- och alfavågor, de vågor med lägre antal vågor per sekund.

Andra har också läst

Deltavågor: drömlös sömn

1-3 hertz: Förekommer normalt under djup drömlös sömn, vid djup meditation och hypnos. Delta-vågor uppträder också hos personer med adhd, särskilt där uppmärksamhetsstörningen är dominant. Man har kunnat visa att delta-vågor börjar uppträda när en personen med adhd ställs inför en uppgift som inte engagerar.

 

Theta-vågor: gränzon till sömn

4-7 hertz: Gränzon mellan sömn och vaka och associeras med kreativa tänkande. Har påvisats vid meditation.

 

Alfa-vågor: avslappnad

8-13 hertz: Den dominerande hjärnrytmen hos en avslappnad person, särskilt om personen ligger ner med slutna ögon utan att tänka på något särskilt.

 

Beta-vågor: problemlösande

14-30 hertz: Den dominerande rytmen hos en vaken, uppmärksam person som med öppna ögon analyserar sin omgivning och försöker lösa problem.

 

Gamma-vågor: samordnar

30-80 Hertz: Samordnar aktiviteten i olika hjärnbarksområden och binder samman olika sinnesintryck till en helhet.

Källa: NTNU - Trondheim, http://nervsystemet.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här