Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 sep 2016 11:13

Så här får du hjälp mot pirr i dina ben

Störs du också av myrkrypningar i benen under natten? Då är du inte ensam – man beräknar av 750 000 svenskar har symtomen.

Störs du också av myrkrypningar i benen under natten? Då är du inte ensam – man beräknar av 750 000 svenskar har symtomen.

1/2

Foto: Colorbox

Ett sätt att lindra myrkrypningar i benen kan vara att massera benen eller armarna. Även avslappning kan hjälpa.

Ett sätt att lindra myrkrypningar i benen kan vara att massera benen eller armarna. Även avslappning kan hjälpa.

2/2

Foto: Christian Örnberg

Störs du också av myrkrypningar i benen under natten?

Då är du inte ensam – man beräknar av 750 000 svenskar har symtomen.

– Det hjälper ofta att försöka hitta vad som utlöser besvären, säger överläkaren Ludger Grote.

Omkring 10 procent av befolkningen har Willis-Ekboms sjukdom – en neurologisk sjukdom som gör att man får "myrkrypningar", vanligtvis i benen. Vissa kan även känna av symtom i armarna.

Sjukdomen kallades tidigare Restless Legs Syndrom och symtomen uppträder oftast när man är stilla längre perioder. Därför kan sjukdomen få stora konsekvenser på livs kvalliten och sömnen.

– Det kan bli till en ond cirkel. När sömnen störs blir symtomen också värre och när symtomen blir värre störs sömnen, förklarar Ludger Grote, överläkare och docent vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Många undviker också sammanhang som innebär mycket sittande som bio, teater eller långflygningar. För när krypningarna kommer smygande måste de flesta röra på sig.

– Man begränsar sitt liv genom att undvika de här situationerna. En del kan knappt sitta i soffan och se en film för att de måste upp och röra på sig hela tiden, säger Grote.

Ärftlighet och järnbrist

Orsaken till WED är inte känd, men man vet att det finns flera saker som påverkar. Exempelvis kan ärftlighet och järnbrist spela in. Det finns också livsstilsfaktorer som kan påverka. Och hos de med mer lindriga, tidvisa besvär, kan det räcka med att göra förändringar i vardagen.

– Då hjälper det ofta att försöka hitta vad som utlöser besvären. En del blir hjälpta av att dra ber på alkohol, kaffe eller cigaretter. Andra kanske måste motionera mer eller mindre, säger Ludger Grote och fortsätter;

– Men varje patient måste själv ta reda på vilken grad av motion som har lindrande och förebyggande karaktär.

Hans råd är att söka läkare om man känner av symtom tre, fyra gånger i veckan som även påverkar sömnen.

– Då ska man söka sig till sin vårdcentral som kan göra en utredning. Det finns flera typer av läkemedel som kan behandla symtomen, även om man inte botar sjukdomen, säger Ludger Grote.

Så kan du lindra besvären

Motion

Lättare motion som promenader, joggning eller cykling, kan vara ett sätt att minska besvären. Men motionera inte för sent, de som rör på sig för nära inpå sänggående kan i stället få mer besvär. Detsamma gäller intensiv eller hård träning.

Dra ner på alkoholen

Både nikotin, koffein och alkohol kan förvärra besvären, så ett sätt att lindra myrkrypningarna kan vara att dra ner på det.

Sov regelbundet

Många som har WED får symtom på natten vilket kan förstöra sömnen. Att sova på regelbundna tider och att ha svalt i sovrummet kan vara ett sätt att minska besvären.

Massage

Ett sätt att lindra myrkrypningar i benen kan vara att massera benen eller armarna. Även avslappning kan hjälpa.

Värme eller kyla

En del upplever att symtomen avtar med värme eller kyla. Prova en värmekudde eller att spola benen med kallt eller varmt vatten.

Läkemedel

En del har så svåra symtom att de ordineras läkemedel. Patienterna kan få järntillförsel via tabletter eller dropp. Andra läkemedel är dopaminprepparat, opioider eller antiepileptika.

Kompressionsstrumpor

För en del lindrar kompressionsstrumpor symtomen.

Källor: Vårdguiden 1177, Ludger Grote, överläkare och docent.