Samla styrka. Det finns flera metoder att ta till när känslorna tar över.
Samla styrka. Det finns flera metoder att ta till när känslorna tar över. Foto: Tyler Olson

Så här drar du nytta av dina starka känslor

Beteendevetaren Doris Dahlin ger här sina bästa tips, både lång- och kortsiktiga, för ett enklare liv som superkännare.

Frida Anter

1. Acceptera

För att hitta balans i livet krävs ­självkännedom och självrespekt. Högkänsliga är en grupp i minoritet som ofta går runt och känner sig fel på olika sätt. Acceptera hur du är och att det finns fler som du, men förstå också att alla inte är som du. Utforska både fördelarna och nackdelarna med din högkänslighet. Du kan lära dig att ­hantera och förhålla dig till den på olika sätt - men det är ingenting du kan ändra på.

2. Våga känna

Många som har en extra känslighet blir rädda för sina starka känslor. Kanske för att man har fått höra negativa saker tidigare, som att man är överkänslig. Men om du accepterar känslan försvinner den ganska snart. Då slipper du älta och oroa dig. Om du däremot försöker behärska och underkänna känslan tar den lättare över, och fortsätter mycket längre.

3. Få distans

Det hjälper både långsiktigt och i stunden. Distans får du genom att  koppla ihop känsla och logik. Låt ­känslan komma och acceptera den - men  agera inte på den. Det är lätt hänt att man börjar tolka sina känslor  och vad de beror på. Akut i stunden är det lätt att tolka fel.

Om man kopplar ihop känslorna med logik är det lättare att göra något  bra av sin känslobegåvning. Mental ­träning i någon form brukar vara  till hjälp.

4. Behåll känslan för dig själv

Det är inte alltid en bra idé att berätta om sina starka känslor. Alla är inte lika intresserade av att prata om känslor som den som är extra känslig. Du kan upplevas som tjatig. Man kan också förstöra för sig själv om man går ut med sina känslor, för arbetskamrater och chefer till exempel. Acceptera i stället att det är din känsla, men försök att behålla den för dig själv. Gå upp i huvudet och prata dig själv till rätta.

5. Hitta likasinnade

Sluta att försöka förklara hur du menar och känner för dem som inte  förstår. Försök i stället att hitta några du känner dig hemma med. Där  behöver du aldrig vara rädd att bli kallad överkänslig. Det är viktigt  att få känna att man inte är ensam eller fel. Då landar man på ett annat  sätt. Det betyder inte att du bara ska umgås med likasinnade, men det  är bra att ha dem också.

6. Var lagom social

Det är lätt hänt att känsliga personer drar sig undan för mycket, eftersom det är enklast. Men satsa på lagom många sociala aktiviteter. Kontakten med andra människor är viktig för att inte drunkna i sin inre värld. Ta hänsyn till att högkänsliga behöver vila och återhämtning.

7. Skaffa ett filter

Skydda dig mot omgivningens åsikter. Många får höra "Nu är du  överkänslig". Försök att bara lugnt konstatera att det är någon som  tycker annorlunda än dig. Ta inte åt dig.

8. Våga vägra roller

Den som har en extra känslighet tar lätt på sig olika roller.  Särskilt i grupper som inte fungerar, eftersom man märker av allt som  finns under ytan. Men det är inte ditt ansvar att se till att gruppen  fungerar.

9. Gör något riktigt meningsfullt

Som högkänslig är det viktigt att få göra något meningsfullt. Man kan  jobba för en förening eller organisation, till exempel. Annars kan du  känna dig dränerad på energi.

10. Njut

Glöm inte att du är sensitivt begåvad. Utan de negativa sidorna skulle du tappa även de positiva. Förmågan att känna djupare och ta in fler nyanser gäller alla känslor i livet.

Doris Dahlin

Doris Dahlin, 59, är författare, beteendevetare och arbetslivskonsult.

Hon har skrivit boken "Drunkna inte i dina känslor - en överlevnadsbok för sensitivt begåvade" (2012, Libris förlag) tillsammans med journalisten Margareta Hägglund.

Doris bloggar om sitt författarskap, psykologi och relationer på Dorisdahlin.se.