Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vanligt svart bryggkaffe är bra för fettförbränningen.
Vanligt svart bryggkaffe är bra för fettförbränningen.
Vanligt svart bryggkaffe är bra för fettförbränningen.
Vanligt svart bryggkaffe är bra för fettförbränningen. Foto: Jan Tham

Så går du ner i vikt med te och kaffe

Ola Lauritzsons bästa tips om hur du går ner i vikt med te och kaffe.

Drick svart bryggkaffe

Koffeinet i kaffe hjälper till att frigöra fettsyror i blodet så att vi får en ökad fettförbränning om vi samtidigt rör på oss. Mejeriprodukter är visserligen rika på kalcium och ger en mättnadskänsla, men för viktnedgången bör du dricka ditt kaffe svart. Vill du ha mjölk i kaffet så ta exempelvis en macchiato.

Drick te

Te innehåller ungefär hälften så mycket koffein som kaffe. Men eftersom man ofta dricker större mängder te ökar också förbränningen på samma sätt som vid kaffe.


Ola Lauritzson. Foto: Foto: Johan Adelgren

Skippa sockret

Genom att lägga till socker eller sötningsmedel kommer ditt blodsocker att stiga för att sedan falla snabbt igen - något som gör att du lättare småäter.

Överkonsumera inte

Genom att dricka för mycket kaffe (över fem koppar om dagen) stressar du kroppen och kan på lång sikt försämra din insulinkänslighet.
drick Kaffe innan promenaden
Drick kaffe innan du beger dig ut på en rask promenad eller lättare joggning för att äta frukost efteråt - något som ökar förbränningen avsevärt. Dels har du tömt kolhydratreserverna under natten och sedan ökar koffeinet frisättningen av fettsyror som påskyndar viktnedgången.


Kaffe latte må vara gott men innehåller många tomma kalorier. Foto: Foto: Emilia Olofsson

Undvik kaffe latte

Många älskar kaffe latte, men det blir väldigt mycket mjölk och lite kaffe - alltså tomma kalorier som snarare kan påverka din viktnedgång i negativ riktning.
Undvik koffein för sent på kvällen
En viktig del i viktnedgången är att man får en god nattsömn. Drick därför helst inte kaffe och te efter klockan 15 på eftermiddagen eftersom koffein sitter kvar väldigt länge i kroppen, man brukar säga att hälften av effekten är kvar i kroppen fyra timmar efter du druckit din kaffekopp. Drick i stället koffeinfritt te på kvällen.
Källa: Ola Lauritzson, vd på GI viktkoll och GI-boxen