Helena FÖRE
Helena FÖRE Foto: Lev Dolgachov

Så funkar fasader och så mycket kostar det

Vill du ha ett perfekt leende?

Skalfasader kan göra det möjligt.

Men du får du vara beredd att betala för det.

Det finns två sorters skalfasader: porslinsfasader och plastfasader.

Porslinsfasader består av ett tunt skal av porslin som ersätter dina tänders framsida. Fasaderna läggs som ett lövtunt skikt på tänderna, vanligen på framtänderna, och gör att de ser vitare och jämnare ut.

Tänderna prepareras först med en särskild syragel för att ge bästa möjliga fäste för fasaderna. Sedan limmas fasaderna på plats med en speciell så kallad cement. Den gör laminaten mycket starka – de kan hålla i upp till 25 år – men det kan ändå vara bra att skydda dem med en bettskena på nätterna.

I undantagsfall kan en fasad lossna efter en tid. Det är viktigt att den då sparas för att limmas fast på nytt.

LÄS OCKSÅ: Tandblekning - så funkar det

Porslinsfasader kan vara dyrt

Det är förhållandevis dyrt - mellan 5 000 kronor och 10 000 kronor per tand – att få porslinsfasader. Det beror bland annat på att de tillverkas på laboratorium. Däremot är det inte speciellt komplicerat att få porslinsfasader. Det brukar räcka med två besök innan fasaderna sätts på plats.

I regel slipas emaljen ner på tänderna där fasaderna ska sättas fast. Detta görs för att tänderna inte ska kännas tjocka efter behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Stora guiden till vackra vita tänder

Amalgam måste bytas bort

Ifall du genomgått någon lagning med amalgam på utsidan av tänderna går det inte att fästa porslinsfasader. Först måste i så fall amalgamfyllningarna bytas ut mot komposit.

Plastfasader är ett billigare alternativ. Kostnaden är mellan 800 och 2000 kronor per tand. Hållbarheten är två till fem år. En plastfasad görs genom att tandläkaren skulpterar materialet i tunna lager på tanden. Det går att utföra på ett enda tandläkarbesök.

Källor: finatander.com, plastikoperationer.net och kentnyman.se.