Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

Så förändras brösten – 20, 30 och 40

Kroppen förändras hela livet.

Inte bara beror det på hur vi sköter oss: åldern har också ett finger med i spelet.

Brösten kan till exempel ändra både storlek, form och struktur flera gånger om.

Var beredd på vad som komma skall, så blir det lättare att acceptera.

Nej, ingen kan förbli till utseendet som hen en gång var utan onaturliga ingrepp. Kroppen är i ständig förändring, med allt vad det innebär av slappare hud och svagare muskler.

Tyvärr motverkar dominerande skönhetsideal det naturliga åldrandet, vilket gör att många tappar självkänsla när de lämnar sina yngre år bakom sig. Vilket är skevt, eftersom vi borde ta kroppen för vad den är och acceptera att "vackert" även kan omfatta rynkor i ansiktet och lite hull.

Brösten ändrar utseende

Bättre än att kämpa emot är således att förbereda sig på vad som komma skall. Under olika stadier av livet kommer vi att se olika ut. Ålder, graviditet och levnadsvanor: vi påverkas både mentalt och fysiskt av det vi är med om. Brösten kan till exempel ändra både storlek, form och struktur flera gånger om.

Just bysten är något som många kvinnor nojar över i onödan. Så varför inte läsa på, så vet du vad som väntar? Med inspiration av Women's health listar vi några bröstförändringar som är vanliga i 20-, 30- respektive 40-årsåldern. Men kom ihåg: ingen är den andra lik och alla former duger.

LÄS OCKSÅ: 12 godsaker som bromsar din ålder 

20-årsåldern: Större eller mindre bröst

Under åren 20-30 pendlar vi ofta upp och ner i vikt, med konsekvensen att brösten blir större eller mindre. Graviditet påverkar också bröststorleken: under havandetiden sväller de naturligt, efter födseln kan de både vara större eller mindre än vad de var från början. I 20-årsåldern är det vanligt med knölar i brösten, vilka beror på hormonella förändringar. Dessa svullnader kan ömma, men är i regel ofarliga.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina bröstvårtor kan säga om din hälsa 

30-årsåldern: Bristningar på brösten

Om du varit med om en eller flera graviditeter är det troligt att du fått så kallade "sträckmärken" eller bristningar på kroppen, eftersom huden har tänjts och slitits på under den kraftiga viktuppgången och -nedgången. De är visserligen vanligast på magen, men förekommer även på brösten.

LÄS OCKSÅ: 10 saker dina bröst kan säga om hur du mår

40-årsåldern: Slappare bröst

Från och med klimakteriet börjar äggstockarna producera mindre östrogen, vilket resulterar i en rad förändringar. Till exempel ersätts vävnaden i brösten av fett, vilket gör att de känns mindre fasta. I 40-årsåldern minskar även produktionen av proteinet kollagen, med konsekvensen att elasticiteten avtar. Brösten blir således hängigare.