TILLBAKA. Helena Wahlman, 35, undersköterska i Nyköping, tycker att första jobbveckan efter semestern kan vara tuff. "Samtidigt är det roligt att få träffa arbetskollegerna och komma tillbaka till rutinerna och träffa arbetskamraterna igen", säger hon.
TILLBAKA. Helena Wahlman, 35, undersköterska i Nyköping, tycker att första jobbveckan efter semestern kan vara tuff. "Samtidigt är det roligt att få träffa arbetskollegerna och komma tillbaka till rutinerna och träffa arbetskamraterna igen", säger hon. Foto: Leif Hallberg

Så fixar du att börja jobba efter semestern

Solen skiner när du kliver utanför dörren, men du ska inte till stranden. Du ska tillbaka till jobbet.

Helena Wahlman, 35, undersköterska från Nyköping, tycker att de första dagarna är tunga.

– Det är så långt till nästa års semester, säger hon.

Att börja jobba igen efter ledigheten kan vara svårt. Vi vill ha kvar semesterlugnet samtidigt som vi tar nya tag.

– När du går på semester varvar du ned och får distans till jobbet. Du kanske börjar tänka på vad som är bra eller dåligt med jobbet. Sedan kan du också tycka att det kännas långt till nästa års semester, säger Kristina Glise, överläkare och enhetschef på institutet för stressmedicin i Göteborg.

Rensa några dagar innan

För att klara av den första veckan tycker Kristina Glise att det är bra med en mjukstart. Om möjlighet finns är det bra att börja mitt i veckan och att rensa mejlen.

– Om du vet att du får mycket mejl kan det vara bra att rensa några dagar innan om du känner att du blir lugnare av det. Sedan är det bra om du prioriterar ned. Lär dig att sortera och bestäm vad du måste göra och vad du kan vänta med, säger Kristina Glise.

Efter en fem veckor lång semester är undersköterskan Helena Wahlman nu tillbaka till jobbet. Samtidigt som det är en omställning kan hon känna en viss lättnad.

"Tungt första dagarna"

– Visst kan det kännas tungt de första dagarna. Dels för att semestern har gått så fort, dels för att det känns långt till nästa års semester. Men jag kan tycka att det kan vara skönt att komma tillbaka till rutinerna och börja jobba igen och träffa arbetskamraterna igen, säger hon.

SÅ KLARAR DU AV FÖRSTA VECKAN

1. Sortera i det som ska göras

Lägg upp två högar. Där en hög är för saker som måste göra nu och den andra som kan vänta några dagar.

2. Börja mitt i veckan

Om möjlighet finns kan det vara skönt att börja jobba på onsdag eller torsdag. Men det är individuellt och passar inte alla.

3. Planera lediga långhelger

Hösten är en lång sträcka. Därför kan det vara skönt att planera in två helger i månaden där du göra något semesteraktigt, till exempel en weekendresa till en stad.

4. Gör medvetna val

Ha ett samtal med dig och fråga dig om du vill det här. Mår du bra av din arbetsplats och dina uppgifter.

5. Se det positiva

Du har ett jobb! Var glad att du har ett jobb och tänk "Vad roligt att få komma tillbaka!"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!