Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sinar 2

Så farligt lever du om du är en nagelbitare

Biter du på naglarna? Det kan leda till infektioner och sjukdomar som följd.

Diarré, vårtor, tandköttssjukdomar och salmonella är bara några av alla saker som kan drabba dig.

Läs detta och du kommer sluta direkt.

Tillhör du en av dem som när du läser e-post eller tittar på tv smyger upp ett finger mellan tänderna, och biter några minuter på naglarna? Många av oss har sedan barnsben fått höra att det är farligt och tänkt att det bara är något man säger. Men, faktum är att det kan leda till en rad hälsovådliga saker.

Till att börja med hyser naglarna alla sorters bakterier. Speciellt en familj som kallasEnterobacteriaceae, vilket inkluderar salmonella och E. coli, som tenderar att trivas i den mysiga skrevan under dina naglar.

 

- När du biter på naglarna, hamnar bakterierna i munnen och tarmen där de kan orsaka magtarminfektioner som leder till diarré och buksmärtor. Långsiktigt kan vana nagelbitare lida av en typ av infektion som kallas paronyki, säger Richard Scher, läkarexpert på nagelsjukdomar vid Weill Cornell Medical College, till Time Magazine.

Skrapsår i huden på fingertopparna tillåter stammar av bakterier eller jäst att komma in. Båda orsakar svullnad, rodnad och bildar var runtom och under nageln som sen måste dräneras och behandlas med antibiotika eller svampdödande medel.

- Om infektionen är bakteriell kan nageln också bli öm och smärtsam. Det är då fingertoppen blir inflammerad,tillägger Scher.

 

Vårtviruset HPV är också en vanlig infektion bland nagelbitare enligt Chris Adigun, hudläkare vid NYU Langone Medical Center.

- Efter att fingrarna smittats kan dessa vårtor sedan sprida sig till din mun och läppar, tillägger Adigun till Time Magazine.

Konstant bitande kan också leda till dålig tandocklusion, så att tänderna flyttas ur sin position eller blir egendomligt formade.

- Bitare lider också av högre tandköttssjukdomar och infektioner, säger Scher.

 

Så hur slutar man då med den dåliga ovanan att bita på naglarna? För många människor är nagelbitning ett uttryck för stress eller psykiska besvär.

- Båda tenderar att orsaka tandgnissel, och naglarna är en behändig ersättare. Du kommer att ha svårt att sluta utan terapihjälp, säger Scher. Men är ovanan av det mildare slaget finns produkter med bitter smak som du kan pensla på dina naglar. Smaken ska påminna dig om att inte bita.