"Nej, håller man sig till rekommendationerna så brukar det inte vara någon fara. Jag har inte varit med om något i alla fall", säger Sabina Bäckelin, 23, från Älvsjö.
"Nej, håller man sig till rekommendationerna så brukar det inte vara någon fara. Jag har inte varit med om något i alla fall", säger Sabina Bäckelin, 23, från Älvsjö. Foto: Tommy Pedersen

Så farlig är din värktablett

20 procent av storstadsborna tar receptfria värktabletter varje dag eller flera gånger i veckan.
Men många får ont i huvudet av just värktabletterna.
- Bara för att medicinen är receptfri betyder det inte att det inte finns risk för biverkningar, säger Jane Ahlqvist Rastad, läkare på Läkemedelsverket..

Karin Sörbring

150 000 svenskar har ont i huvudet för att de har ätit för mycket värktabletter. Det visar en studie från Göteborgs universitet, där 45 000 svenskar intervjuades om huvudvärk och läkemedelskonsumtion.
Medicinerar du mer än tio dagar per månad, under minst tre månader, riskerar du att få kronisk huvudvärk.
Vanliga receptfria Alvedon var den medicin som flest i studien hade överdoserat.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring 

Levern kan ta skada av paracetamol

- Vid exempelvis värk och feber kan det under kort tid vara bra att självmedicinera med receptfria läkemedel, men man ska alltid läsa bipacksedeln och väga nyttan med att slippa värken mot risken att drabbas av biverkningar, säger Jane Ahlqvist Rastad.
Levern kan ta skada av paracetamol, som finns i värktabletter som Reliv och Alvedon, och av acetylsalicylsyrabaserade tabletter som Treo och Magnecyl kan ge magblödningar.
En Sifoundersökning som Kronans droghandel beställt visar att var tionde svensk tar receptfria värktabletter varje dag eller flera dagar i veckan. I Stockholm, Göteborg och Malmö var siffran 20 procent.

6 RÅD OM LÄKEMEDEL

Råd från läkemedelsverkets expert Jane Ahlqvist Rastad:

• Läkemedel är effektiva och inga läkemedel är helt säkra.

• Att läkemedlet säljs receptfritt betyder inte att det har sämre effekt eller inte kan ge biverkningar.

• En del läkemedel säljs i små förpackningar utan recept och i stora förpackningar med recept.

• Fråga på apoteket om vilka smärtstillande läkemedel som passar dig.

• Läs alltid bipacksedeln.

• Använd receptfria läkemedel med omdöme. Vänd dig till vårdcentralen om det du självmedicinerar mot inte blir bättre. Där kan du få hjälp att utreda vad som orsakar värken och få hjälp med avgiftning om du blivit beroende.

Läs mer på läkemedelsverkets hemsida.

Ond spiral med värk

- Det är höga siffror. Huvudvärk kan till exempel ofta vara stressrelaterat. Fundera på hur du lever. Kanske utsätter du dig för ökad stress och får en ond spiral med mer huvudvärk? säger Jane Ahlqvist Rastad.
Statistik från Läkemedelsverket  visar på 937 inrapporterade biverkningar av receptfria värktabletter under 2005-2010.
Det rör sig om alltifrån ökad huvudvärk till illamående, trötthet och blödningar.
- Man ska aldrig behandla sig med receptfria läkemedel långa tider utan att kontakta sjukvården, säger Jane Ahlqvist Rastad.