Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bli fri från värken. Det är vanligt att få problem med fötterna. Men det finns hjälp att få.
Bli fri från värken. Det är vanligt att få problem med fötterna. Men det finns hjälp att få.
Bli fri från värken. Det är vanligt att få problem med fötterna. Men det finns hjälp att få.
Bli fri från värken. Det är vanligt att få problem med fötterna. Men det finns hjälp att få. Foto: Patrick Trägårdh

Så får du smärtfria fötter – bästa tipsen

Tre av fyra svenskar får problem med fötterna någon gång. Värkande fötter, torr hud, självsprickor och svamp är vanligt nu på vintern. Men det finns nya hjälpmedel.

- Det är viktigt att du tar hand om fötterna och smörjer dem varje dag, säger fotterapeuten Paula Goldea.

Fotterapeutens foträta tips - så slipper du värken

Gör ett skönt fotbad med lite ljummet vatten, kanske lite fotsalt eller en mild tvål. Fila fötterna max en gång i vec-kan. För ivrigt filande kan göra att fötterna blir torrare.

Fötterna behöver tvättas och återfettas varje dag på vintern. Använd olivolja om du inte har något annat hemma, annars är en fetare salva bra på vintern. Smörj med en lagom mängd varje dag.

Köp fotsnälla skor - i rätt storlek. Prova gärna skor på eftermiddagen då dina fötter kan svälla lite. En bra skoaffär kan mäta hur stora fötter du har och se vilken storlek du behöver. Köp helst inte vinter- skor med

Testa skons stabilitet. Ta med ena handen vid tårna på skon, och hälen i den andra handen. Om du kan vrida den hit och dit som en trasa är det en dålig sko. Hälkappan ska också vara stabil. Skon ska kunna vikas där tårna viker sig, men inte på mitten.

Vill du ändå ha skor med tunn sula, köp en större storlek och lägg i en extra sula, kanske en varm ullsula.

Högklackat är en plåga. Vi belastar förfot och tår extra och kan få förkortade hälsenor. Klackar kan även bidra till Hallux valgus, hammartå och den smärtsamma fotsjukdomen Mortons neuralgi. Vill du ändå ha klackar ibland, så ha dem så kort tid som möjligt. "Gå i en bekväm känga till festen och byt sen till klackarna. Sen kan du gå hem från festen i dina sköna kängor och vara lycklig!" råder fot- terapeuten Paula Goldea.

Värkens orsaker – och så kan du behandla den

Artros

Mycket vanligt i Sverige. När det är kallt bli lederna extra belastade. Det är smärtsamt och kan ge värk under fötterna. BEHANDLING: Gymnastik kan hjälpa, kontakta en sjukgymnast eller en fotterapeut. Stödstrumpor kan vara bra. Det kan hjälpa att sova med foten i högläge.

Ledgångsreumatism

Har du svårt att komma i gång med fötterna på morgonen och har ont minst en timme per dag i sex veckor bör du kolla upp det hos läkare.

Liktorn

En komprimerad förhårdnad som går in i huden. Beror ofta på för trånga skor.

BEHANDLING: Karbamid och salicylsyra kan mjuka upp liktornen. Om man har diabetes eller nedsatt cirkulation och känsel ska man inte använda dessa utan kontakta sin läkare först.

Uppkommer på grund av tryck. Olämpliga skor eller strumpor kan vara bidragande orsak.

BEHANDLING: Fotbad och det finns många olika krämer, och numera även särskilda sockor. Om det inte hjälper gå till en fotterapeut.

Fotsvamp

Oftast angrips tåveck samt naglar. Kan ge symtom som klåda, brännande smärta, blåsbildning, vätskande inflammationer, sprickbildning, vitaktig hudfjällning mest mellan tårna.

BEHANDLING: Det finns receptfria krämer, sprayer och puder, som AF 24 Spray, Canesten och Lamisil. Nu finns också en ny behandling, fotbadet Biocool.

Vårtor

Är en virusinfektion som orsakas av Human Papilloma Virus= HPV. BEHANDLING: Frysning, uppluckring eller uttorkning av huden. Receptfria preparat, exempelvis Wartner och Wortie.

Nageltrång

Den absolut vanligaste orsaken är felklippta naglar ofta i kombination med olämpliga skor och/eller strumpor, men det kan även vara ärftligt. Klipp nageln rakt över och inte för kort!

BEHANDLING: Tvätta såret med tvål och vatten. Sätt en liten bomullstuss eller kompress, eventuellt indränkt i alsolsprit eller klorhexidin, längst ut under nagelkanten. På så sätt lättar du på trycket mellan nageln och huden. Var noga med fothygienen.

Källor: Fotterapeuten Paula Goldea, Apoteket.se och Vårdguiden

Att ha problem med fötterna är vanligt. Enligt statistik från en Sifoundersökning förbundet Sveriges fotterapeuter tidigare låtit göra har 75 procent av svenskarna någon gång så svåra problem med fötterna att de egentligen behöver hjälp. Men mer än hälften söker inte vård.

- Det är dumt. Om du har värk eller bara undrar något om dina fötter, du kanske inte vet om det är en liktorn eller en vårta du fått, gå till en fotterapeut! Vi kan ge råd och behandlingar. Och ser vi något allvarligt skickar vi vidare till läkare, säger Paula Goldea.

Allvarliga sjukdomar

Fotterapeuterna upptäcker nämligen ibland allvarliga sjukdomar som ger symtom från fötterna, som diabetes, artros och andra reumatiska sjukdomar. Nu på vintern är fötterna extra utsatta. Torr hud och självsprickor blir vanligare.

- Fotsprickor kan göra rejält ont. För att undvika torr hud och sprickor är det viktigt att tillföra fett och fukt dagligen. Har du ingen fotkräm kan du ta en matolja, som olivolja eller rapsolja.

Kan ge skavsår

Trånga skor, kängor och pjäxor är en annan vanlig fotfälla. De kan ställa till med allt från skavsår till blå naglar och liktornar. En del använder också alldeles för trånga strumpor, vilket gör att tårna hamnar i en hopvikt position. Skor med tunna sulor, som Converseskor och ballerinaskor, är också fotfiender.

- Det finns väldigt mycket dåliga vinterskor. Är det kallt riskerar du köldskador, att förfrysa fötterna. Om du ändå vill ha sådana skor, köp en storlek större och lägg i en rejäl sula.