Så får du också en lycklig familj: Här är 9 vanor att härma

Vardagspusslet.

Hur får man ihop en intensiv yrkeskarriär med aktiva barn och otaliga hushållssysslor?

Jo, det finns faktiskt knep.

Varför inte ta sikte på en till synes lycklig familj - och härma dem rakt av?

Med hjälp av Health.com listar vi nio enkla vanor som kan skänka ditt liv mer kvalitet och ro.

1. Ät middag ihop. Att samla familjen och äta middag (eller frukost) tillsammans är viktigt ur flera aspekter, inte minst för barnens skull. Dels gör man själva ätandet till en naturlig och oproblematisk del av vardagen, dels är det ett bra tillfälle att sitta ner i lugn och ro och prata med varandra, så att man vet vad som försiggår i varandras liv.

 

2. Var noggrann med sovrutinerna. Sömnen är grunden till välmående, menar många experter och forskare. Senare studier visar att även rutinerna kring vårt sänggående är av betydelse. Att låta barnen bada varje kväll före läggdags kan till exempel göra att de sover gott natten igenom. Och knoddar som går och lägger sig samma tid varje dag har mindre uppförandeproblem.

 

LÄS MER: 9 vanor lyckliga har – som är enkla att härma

LÄS MER: Forskare avslöjar: Så blir du riktigt lycklig

 

3. Inför mobilfria stunder. Det låter så enkelt, men är så svårt: att lägga undan mobilen eller Ipaden. Men det ständiga surfandet verkar stressande på både den som utför det och de som befinner sig bredvid. Inför mobil- och datorförbud vid middagen eller under ett par timmar på kvällen, för att kunna fokusera och lyssna på varandra fullt ut.

 

4. Umgås med far- och morföräldrar. Att låta barnen träffa eller prata med sina far- och morföräldrar regelbundet gör gott för både de yngre och de äldre, samt för dig som förälder. Kontakten skapar social och känslomässig kompetens hos de minsta - samt stabilitet, vilket kan komma väl till pass vid en eventuell kris som till exempel skilsmässa.

 

5. Prata med varandra. Ju mer man vet om resten av familjen, desto lättare är det att vara ett stöd och upptäcka om något skulle vara fel. Akta er för att hamna i "stirra i tallriken"-tillståndet, utan PRATA med varann. Det behöver inte alltid vara om allvarliga saker - "nonsens-snack" kan vara lika behövligt. Genom diskussioner och samtal kan vi hjälpa varandra att bli bättre (och nöjdare) människor.

 

6. Skratta tillsammans. Tyvärr innehåller vardagen inte bara glädjeämnen, utan även sorg, sjukdom, relationsproblem och andra jobbiga saker. Då är det värdefullt att kunna bryta eländet och skämta, busa och skratta med varandra emellanåt. Humor är viktigt, anser många svenskar.

 

LÄS MER: Shoppa gör svenskar glada och lyckliga

LÄS MER: Jordgubbar gör oss lyckliga! Här är beviset

 

7. Ha schemalagda gemensamma aktiviteter. Någon dag i veckan bör man sammanstråla hela familjen och göra något kravlöst, som att se en film eller laga pizza ihop. I Sverige har begreppet fredagsmys blivit både hyllat och hånat, men kanske borde det vara en självklar ritual?

 

8. Tillbringa tid med ett barn i taget. Nog för att gemenskap och gruppkänsla är viktigt, men det kan vara nödvändigt att låta vart och ett av barnen få lite egentid med sina föräldrar ibland, så att de känner sig sedda, unika och inte överröstade av sina syskon. Gå och simma ihop, ta en promenad runt kvarteret eller åk och handla. Det behöver inte alltid vara ett jätteprojekt.

 

9. Håll familjemöten. Nu pratar vi inte om fredagsmyset i soffan framför "Idol", utan uppstyrda möten där ni utvärderar veckan som gått och går igenom vad som står på agendan framöver. Det är viktigt att alla får komma med input och berätta om vad just de har upplevt på sistone.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!