PROFESSIONELL NAGELVÅRD. Söndags reporter Anne Haavisto får naglarna fixade hos nagelterapeuten Linn Ek.
PROFESSIONELL NAGELVÅRD. Söndags reporter Anne Haavisto får naglarna fixade hos nagelterapeuten Linn Ek. Foto: Anna Rut Höglund

Så får du fina händer händer och naglar

Torra naglar och trasiga nagelband? Du är inte ensam!
Både händer och naglar tar mycket stryk under en så
extremt kall vinter som vi haft i år.
Men det finns hjälp att få!

Om du inte alls är van att sköta dina naglar, men vill komma igång och få fina naglar till våren, kan det löna sig att boka tid för konsultation på en salong.


"En bra start"


Söndags reporter Anne Haavisto valde nagelterapeuten Linn Ek, på Irenes Hudvård i Alvik, som menar att man kan komma riktigt långt med att sköta sina naglar hemma – bara


man får en bra start.


– På en konsultation kan nagelterapeuten se vilken typ av naglar du har och rekommendera rätt produkter som du kan jobba vidare med själv, säger hon.


– Ofta slutar det med att man köper en nagelolja. Men har man svaga och mjuka naglar gör oljan dem bara ännu mjukare och till sist går de av, säger Linn.

Linn Ek. Foto: Anna Rut Höglund

Keratin stärker


Har du torra naglar och nagelband är det bra att börja med ett paraffinbad. Badet, som känns som flytande stearin, öppnar upp porerna och kapslar in värme och fukt i huden.


Sen är det bra att ta reda på om det är en fuktgivande eller stärkande produkt du behöver.


– Är naglarna tunna och mjuka kan man använda ett serum med keratin, som är nagelns eget protein, eller kalcium och då är det viktigt att smörja in det ett par centimeter upp på fingret för det är där under som nageln börjar, menar Linn.


Pilla inte


Ojämna naggiga naglar filas med fördel med glasfil, för att den är mild och inte ruggar upp nageln. Dessutom slits den inte ut, som en vanlig nagelfil.


Och pilla inte, hur lockande det än är, på de små nagelbandsflisorna, eller ”hangnails” som de kallas.


– Klipp försiktigt med en nagelsax i stället, men inte för mycket för då kan det bli småsår och alla vet hur de kan svida, säger Linn.


Ett annat tips är att polera bort ojämnheter med en mjuk nagelpolerare som man kan köpa i


mataffären, säger Linn.

Så fina blev naglarna. Foto: Anna Rut Höglund

Bra mat hjälper


När naglarna är fräscha vill du kanske måla dem i en härlig färg. Tänk då på att först lägga ett skyddande underlack, eftersom nagellack är väldigt uttorkande. Och för det bästa slutresultatet, stryk på ett skyddande överlack för att fixera färgen och ge den bättre hållbarhet.


Och glöm inte kosten, en varierad sund kost gynnar även naglarna!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!