Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt odontologiprofessor Dowen Birkhed är det bästa medlet mot dålig andedräkt att borsta sin tunga med fluortandkräm.
Enligt odontologiprofessor Dowen Birkhed är det bästa medlet mot dålig andedräkt att borsta sin tunga med fluortandkräm.
Enligt odontologiprofessor Dowen Birkhed är det bästa medlet mot dålig andedräkt att borsta sin tunga med fluortandkräm.
Enligt odontologiprofessor Dowen Birkhed är det bästa medlet mot dålig andedräkt att borsta sin tunga med fluortandkräm. Foto: THINKSTOCK

Så får du bättre munhygien

GÖTEBORG. Har du dålig andedräkt? 

Lägg då tuggummit åt sidan, sluta banta och ta fram tandborsten! 

Här är vår guide till himmelsk doft från munnen. 

- Ingen vill ju ha dålig andedräkt, säger Dowen Birkhed, professor i odontologi.

SB12 motverkar dålig andedräkt. "Till skillnad från andra produkter så har vetenskapen bevisat att det fungerar", säger tandhygienisten Lisbeth Forssten-Östlund. Foto: Foto: Anna-Karin Nilsson
PROFESSORN. I dag håller Dowen Birkhed seminarium på Svenska Mässan där han förklarar i detalj hur svenskarna ska undvika en illaluktande mun. Foto: Foto: Anna-Karin Nilsson

 

 Dålig munhygien orsakad av slarvig tandborstning är vanligaste förklaringen till dålig andedräkt. Men även faktorer som stark mat, snusning, rökning och vissa sjukdomar ligger bakom stanken från munnar runt landet.

 Mellan 2–3 procent av svenskarna har kraftiga problem med dålig andedräkt, och närmare 20 procent har tillfälliga problem.

Tandlossning värst

 Värst stinker det i munnar med tandlossningsproblem.

 – Om en kvinna säger till en man att han har dålig andedräkt så är det något som hänger med en för resten av livet, säger professor Dowen Birkhed.

Brinner för flour

 Han är tandläkare, kariesspecialist och brinner för att öka fluoranvändandet, en av de åtgärder som kan förbättra din andedräkt.

 – Närmare 90 procent av dem som har dålig andedräkt har problem i munnen, inte i magen eller lungorna som en del verkar tro, säger Dowen Birkhed.

 Här är professorns hetaste tips på att få en ljuvlig andedräkt:

Borsta tänderna ofta!

 – Var noggrann med tandborstningen. Se till att borsta tänderna minst tre gånger om dagen, gärna mellan tänderna med. Beläggningar och plack innebär att bakterier frodas och det ger usel andedräkt så använd tandkräm med flour.

Borsta din tunga!

 – Ta tandborsten och borsta även din tunga. Det kan behövas lite vana för att inte utmana kräkreflexen. En del föredrar tungskrapa, men jag borstar min tunga med en liten barntandborste i stället. Borsta den bakre delen av tungan för det är där bakterierna finns som kan ge dålig andedräkt.

Sluta banta!

 – Om man inte äter under dagen luktar munnen illa på grund av muntorrhet, men sedan innebär bantning även att man bryter ner fettet i kroppen vilket bildar dålig andedräkt vid motion när kroppens proteiner bryts ner.

 Stark munskölj, tugggummi och naturläkemedel kan hjälpa dig att bibehålla en god andedräkt, men bara tillfälligt.

 – En del specialkurer är nästan hokus pokus. Det viktiga är att borsta tungan och att använda sig av tandkräm med flour i, säger professor Dowen Birkhed.