Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 feb 2010 16:48

Uppdaterad 8 feb 2010 10:22

Så får du bättre immunförsvar

MÅ BÄTTRE. Bästa sättet att förbättra immunförsvaret är att äta rätt, hävdar kostexperten.

MÅ BÄTTRE. Bästa sättet att förbättra immunförsvaret är att äta rätt, hävdar kostexperten.

Foto: Bigstock

Ständiga förkylningar och en bråkig mage kan bero på att du har ett dåligt immunförsvar.
Men med rätt kost och bra tillskott kan du stärka det.
Här är kostexpert Ulrika Davidssons råd och hennes lilla vitamin- och mineralskola.

Hur står det till med ditt immunförsvar?

Tack för din röst!

Hur står det till med ditt immunförsvar?

Ett svagt immunförsvar kan inte bara leda till att du drabbas av upprepade förkylningar under vintern. En ständig trötthet, urinvägs- eller svampinfektioner, återkommande huvudvärk och en orolig mage är andra tecken på att immunförsvaret behöver stärkas.
Bästa sättet är att förbättra det inifrån, genom att äta rätt.
- I dag är det alltfler som har problem med immunförsvaret för att de har fel livsstil. Många belastar kroppen med fel mat alltför ofta, säger kostrådgivaren och GI-experten Ulrika Davidsson.

Maten är sämre


Mat med mycket konstgjorda tillsatser, som till exempel transfetter, skapar obalans i kroppen. Stärkelse och sockerrik mat är också negativt för immunförsvaret. Det gör att bukspottkörteln ständigt får tillverka insulin, det belastar kroppen.
- Maten är också sämre i dag eftersom den odlas fram på konstgjord väg. Allt odlat innehåller mindre vitaminer och mineraler än tidigare, därför behöver vi äta mer frukt och grönt för att få i oss samma mängd.

Dåliga bakterier


Eftersom en stor del av ditt immunförsvar finns i mag-tarm-kanalen är kosten väldigt viktig. Att äta näringsfattigt gör ditt immunförsvar sämre. Ständiga penicillinkurer och högt intag av värktabletter försämrar mag-tarm-floran ytterligare. Det gör att de bra bakterierna slås ut och att det blir ett överskott av de dåliga.
- För att optimera ditt immunförsvar är GI-kosten bra. Då äter du långsamma, fiberrika kolhydrater, mycket frukt och grönt och bra fett, som omega 3-fetter. Du ska undvika processad mat, snabb mat, transfetter och socker.

Slipp läkarbesök


Om du har varit sjuk länge, har ätit mycket mediciner eller har ett svagt immunförsvar kan du behöva ytterligare hjälp i form av tillskott. En bra multitablett med alla nödvändiga vitaminer och mineraler är en bra början, men även D-vitamintabletter, fiskolja och probiotika för magen är bra.
- Många är skeptiska till tillskott, men har inga problem med att äta mediciner som läkaren skriver ut. Fast om du äter bra tillskott kan du slippa att bli sjuk och behöva gå till läkaren, säger Ulrika Davidsson.