Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peas and understanding, ThinkstockFoto: Peas and understanding, ThinkstockFoto: Peas and understanding, Thinkstock
Foto: Peas and understanding, Thinkstock Foto: Sander Sander

Så enkelt kommer du igång med träningen

Få fart på träningen med rätt pepp! Boosta motivationen och knäck dina ursäkter med argumenten som hjälper dig att komma i gång.

Sofia Grenevall, KBT-terapeut och personlig tränare, ger sina bästa tips.

 Ursäkt 1:   

 Jag är för trött 

Pepp: Du är antagligen trött för att du inte tränar. Om du börjar träna kan du bli både piggare och effektivare. Hitta den tid då du har minst motstånd. Är du morgonpigg kan du testa att träna då. Eller pröva att motionera på lunchen.

 

 Ursäkt 2:   

 Jag har inte tid med träning 

Pepp: Har du tid att titta på tvz? Då har du tid för träning! Skippa duktighetsstämpeln, då blir det lätt allt eller inget. Sänk hellre ribban och börja med kortare pass, det räcker med 30 minuter. Bestäm dig för att prioritera träningen och planera in den i kalendern.

 

 Ursäkt 3:   

 Jag tycker det är tråkigt att träna 

Pepp: Försök hitta det som gör just dig motiverad. Testa appar som kan mäta din träning och peppa dig när du ser dina framsteg, träna tillsammans med en vän, lyssna på bra musik, våga testa nya träningsformer eller lägg till redskap som stavar om du promenerar.

 

 Ursäkt 4:   

 Jag tappar lusten efter ett tag 

Pepp: Utan mål blir träningen lätt sporadisk. Sätt upp ett mål med din träning, då har du något att sträva efter. Sätt upp delmål och belöna dig själv när du når dem. Målet kan vara allt från att gå ner ett visst antal kilo i vikt, bli starkare eller kunna jogga fem kilometer till att orka spela fotboll med barnen.

 

 Ursäkt 5:   

 Träning tar tid från familjen 

Pepp: Din hälsa är viktig, också för din familj. Förklara att du vill satsa på att komma i gång och be om stöd och peppning. Om du får ett uttalat okej från familjen kan träningen kännas mer lustfylld och du behöver inte ha dåligt samvete.

 

 Ursäkt 6:   

 Träning är för ansträngande 

Pepp: Allt är tufft i början, men det kan bara bli lättare när du har kommit in i det och har vant dig. Mjukstarta om du är överviktig eller otränad. Simning, promenader eller cykling kan de flesta göra.

 

 Ursäkt 7:   

 Det är jobbigt att träna 

Pepp: Fundera över om du tycker det är jobbigt mentalt eller fysiskt. Ofta sitter motståndet i huvudet. Använd dig av dina styrkor, vilka egenskaper har du för att klara jobbiga saker? Låt inte de negativa tankarna ta över. I längden gör träning dig starkare både fysiskt och mentalt.

 

 Ursäkt 8:   

 Jag vill inte träna 

Pepp: Skriv ner vilka dina motstånd är och fundera över dem. Oftast lyssnar vi inte exakt på vad våra motstånd består av. Du kanske bara tänker att du inte vill träna, men beror det på att du tycker det är dyrt, för jobbigt eller för att du jämför dig med andra? När du vet vad motstånden består av kan du försöka ta dig runt dem, till exempel genom att fundera på hur du kan göra träningen lättare eller roligare.

 

 Ursäkt 9:   

 Det hjälper mig inte att träna 

Pepp: Testa att skriva träningsdagbok. Skriv in dina mål, till exempel vad du vill väga eller om du vill klara att springa en viss sträcka. Skriv sedan in varje träningstillfälle, hur länge och vad du tränade samt hur din dagsform var. Eller våga testa några helt nya träningsformer!

 

 Ursäkt 10:   

 Jag är ingen träningsperson 

Pepp: Du behöver inte bli en ny person, men fundera över vilka vinster du kan göra om du motionerar. Hitta mål som är viktiga för dig, eller testa att slå vad med en kompis. Börja med ett par korta pass i veckan, när du har kommit in i det kan du utöka träningen.

 

Därför är  träning bra för dig:

Du blir piggare, nöjdare och effektivare.

Du blir starkare fysiskt och mentalt.

Du får starkare skelett.

Ditt immunförsvar stärks.

Du blir vitalare och får ökad cirkulation.

Du klarar stress bättre och minskar risken för depression och nedstämdhet.

Du sover bättre.

Du minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och diabetes.