Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 apr 2009 14:11

Uppdaterad 24 apr 2009 17:40

Så enkelt får du släta ben

Anki Anderbro tar hjälp av djup bindvävsmassage, så kallad LPG, för att bli av med sina celluliter. "Man ska göra behandling en gång i månaden för att benen ska vara fina hela tiden", säger terapeuten Cecilia Al Saffar.

Anki Anderbro tar hjälp av djup bindvävsmassage, så kallad LPG, för att bli av med sina celluliter. "Man ska göra behandling en gång i månaden för att benen ska vara fina hela tiden", säger terapeuten Cecilia Al Saffar.

Foto: ELO WENNSTRÖM/JOEL NILSSON

Visa upp släta fina ben i shorts eller kjol i vår och sommar! Nu finns enkla och skonsamma metoder som gör att du slipper åderbråck eller fula ådernät. Till och med de envisa celluliterna går att få bukt med.
De flesta vuxna svenskar har ådernät, celluliter eller åderbråck. Medan ådernät och celluliter mest är kosmetiska bekymmer kan åderbråck faktiskt leda till allvarliga hälsoproblem.
- Vanligt är att man upplever tyngd eller trötthetskänsla i benen. Men åderbråck kan i värsta fall också leda till bensår, berättar kirurgen Ingmar Wennström.
Han arbetar vid Scandinavian venous center i Stockholm, en klinik som specialiserat sig på att ta bort åderbråck och ådernät.
- Vi kan faktiskt lova att vi får bort alla åderbråck, även om vi inte helt kan lova att alla symptomen försvinner helt.

Nästan alla har det

Förr var åderbråcksoperationer krångliga, man fick gå gipsad lång tid efteråt. I dag görs de polikliniskt, det vill säga att man får gå hem samma dag.
- Sen rekommenderar vi faktiskt att man ska ta tre 30-minuterspromenader redan dagen efter operationen.

Kommer tillbaka

Nästan alla vuxna svenskar har ådernät, "spindelnät", på benen. Också här har tekniken gått framåt. Numera kan man gå på lunchen och få behandla ådernäten på en halvtimme. Behandlingen ges med injektioner av en blandning av alkohol och detergent, ett slags rengöringsmedel. Det gör att ådernäten skrumpnar ihop av sig själva och försvinner. Ungefär sju av tio blir helt bra och får släta fina ben efteråt.
Celluliter är lite knepigare att bli av med. Men även här finns lösningar. Regelbunden motion och en sund kost är grunden. Sedan finns en rad behandlingar som kan minska celluliterna.
- Det går till och med att att bli av med celluliter genom endermologi, men om du slutar behandla kommer de tillbaka. Man ska göra behandling en gång i månaden för att benen ska vara fina hela tiden, säger terapeuten Cecilia Al Saffar vid Revitaliskliniken i Stockholm.