Foto: Christian Örnberg

Så bra är sötningsprodukterna

GI & Hälsa har tagit reda på mer om sötningsprodukterna som står där på hyllan i butiken. Som Maltodextrin, aspartam, maltitol, xylitol och sackarin.

Maltos 

Egenskaper: En naturlig sockerart från malt.
Användning: Finns i öl.
I kroppen: Har väldigt högt GI, likvärdigt med glukos. Det höjer blodsockret och insulinnivåerna. Undvik om du vill gå ner i vikt.
GI-värde: Mycket högt.

Maltodextrin

Egenskaper: Är smaklöst.
Användning: Används som fyllnadsmedel, i till exempel sportdrycker och godis. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Består av 100 procent kolhydrater. Maltodextrin är rena kolhydrater i form av nedbruten stärkelse. Höjer blodsockret som i sin tur ger större insulinproduktion. Det främjar fettinlagring.
GI-värde: Mycket högt.

Druvsocker

Egenskaper: Ger snabb energi, kallas även glukos.
Användning: I drycker, müsli, yoghurt. Använd om du tränar hårt och behöver snabb energi, till exempel under ett maraton. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Höjer blodsockret som i sin tur ger större insulinproduktion. Det främjar fettinlagring.
GI-värde: Mycket högt.

Flytande glukos/glykossirap 

Egenskaper: Flytande druvsocker, det vill säga en koncentrerad vattenlösning av druvsocker.
Användning: I godis, till exempel chokladöverdrag eller icing till tårtor och cupcakes. Används för att undvika kristallisering. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Höjer blodsockret som i sin tur ger större insulinproduktion. Det främjar fettinlagring.
GI-värde: Mycket högt.

Vitt socker 

Egenskaper: Tillverkas av sockerbetor. Kraftigt raffinerat, innehåller inga vitaminer eller mineraler. Det vanligaste sötningsmedlet. Kallas även sackaros. Uppskattningsvis konsumerar vi ca 20 kg per person och år. I stort sett alla vanliga recept för hemmakocken är anpassat efter socker som sötningsmedel.
Användning: Till matlagning, bakning och desserter. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Höjer blodsockret som i sin tur ger större insulinproduktion. Det främjar fettinlagring.
GI-värde: Högt.

Rårörsocker/råsocker 

Egenskaper: Inte lika hårt raffinerat som vitt socker. Innehåller lite vitaminer och mineraler, men är fortfarande mycket näringsfattigt. Är således inget bättre alternativ än socker på praktisk nivå.
Användning: Till matlagning, bakning och desserter. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Höjer blodsockret som i sin tur ger större insulinproduktion. Det främjar fettinlagring.
GI-värde: Högt.

Muscovadosocker

Egenskaper: Är en typ av råsocker, har en ljusbrun färg och liten kolasmak.
Användning: Kan passa bra i desserter och såser. Har en skarpare smak än vanligt socker. Uppskattas av matlagningskunniga som vill ha en annorlunda nyans av sötman. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Är inte direkt nyttigare än vanligt socker, påverkar blodsockret, höjer insulinet och främjar fettinlagring.
GI-värde: Högt.

Ljus sirap

Egenskaper: En blandning mellan sackaros, glukos och fruktos. Ju ljusare sirapen är, desto mer raffinerat socker innehåller den. Välj hellre mörk sirap.
Användning: I kakor, godis och i bröd. Låt dig inte luras att tro att alla mörka bröd är nyttiga, de innehåller ofta mycket sirap. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Påverkar blodsockret, höjer insulinet och främjar fettinlagring.
GI-värde: Högt.

Farinsocker 

Egenskaper: En form av råsocker som består av socker och råsockersirap. Kan också innehålla maltodextrin för att undvika klumpbildning.
Användning: Bakning, desserter, såser, äggtoddy. Minska på om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Ger mindre sötma än vanligt socker, men är inte nyttigare. Maltodextrin är rena kolhydrater i form av nedbruten stärkelse. Påverkar blodsockret, höjer insulinet och främjar fettinlagring.
GI-värde: Högt.

Dadelsirap

Egenskaper: Utvinns från dadlar, innehåller mycket glukos och är därför väldigt sött.
Användning: Som ersättning för socker i kakor, glass eller liknande.
I kroppen: Naturlig produkt som ej är raffinerad. Har visst näringsinnehåll. Trots det påverkas blodsockret, insulinet och fettinlagringen av det höga GI-värdet.
GI-värde: Högt.

Honung

Egenskaper: Består av fruktos och glukos. Är fermenterad och innehåller därför mjölksyrebakterier. En bra honung är tillverkad av nektar som honungsbina har samlat in. En sämre kvalitet får man när bina har fått socker att tillverka honung av.
Användning: I drycker, bakning, matlagning och desserter. Finns i både flytande och fast form.
I kroppen: Innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter, kan ha en antiinflammatorisk effekt. Oraffinerat, en av de bättre sötningsprodukterna. Den gamla huskuren honung lindrar hosta har på senare tid fått vetenskapligt erkännande.
GI-värde: Mellan.

Fruktsocker/fruktos 

Egenskaper: Finns naturligt i frukt och har då en ganska långsam påverkan på blodsockret. Konstgjord fruktos har ett ganska lågt GI.
Användning: Utvunnet/konstgjord fruktos används som vanligt socker, men upplevs som sötare och bör därför ibland doseras lägre. Används till desserter, bakning och krämer. Undvik om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug.
I kroppen: Konstgjord fruktos omvandlas snabbt till fett i kroppen, trots att det har lägre GI än vanligt socker.
GI-värde: Mellan.

Melass

Egenskaper: Restprodukt från tillverkning av socker från betor eller rör. Smakar lite buljongaktigt.
Användning: I bakning. Används som bland annat färg- och smaksättare i sirap, men även som boskapsfoder tack vare att det är så energirikt.
I kroppen: Har högre näringsinnehåll än socker och är inte lika söt.
GI-värde: Mellan.

Kokossocker 

Egenskaper: Utvinns av kokosblomsnektar. Har en mildare sötma än socker, ljusbrun färg och en kolaliknande smak.
Användning: I drycker, desserter, bakning och asiatisk matlagning.
I kroppen: Har lägre GI-värde än vanligt socker och innehåller en del antioxidanter. Är mer näringsrikt än vanligt socker, men på praktisk nivå spelar det inte så stor roll.
GI-värde: Mellan.

Agavesirap 

Egenskaper: Utvinns ur saven från en mexikansk kaktus. Har väldigt söt smak, se upp för överdosering.
Användning: I desserter, bakverk och smoothies.
I kroppen: Har lägre GI-värde än vanligt socker och innehåller också näringsämnen som mineraler och antioxidanter. Men intaget av näringsämnen via agavesirap blir ändå ganska litet eftersom mängden som används är liten.
GI-värde: Mellan. 

Fruktsirap 

Egenskaper: Sirap gjord på frukt, utan tillsatt socker. Tillverkad av fruktextrakt från äpplen, vindruvor och carobnektar.
Användning: I drycker, på pannkakor, i yoghurt, i glass, kakor, såser och marinader.
I kroppen: Ska ha lågt GI och färre kalorier än socker, anses därför vara nyttigare.
GI-värde: Mellan. 

Maltitol/maltitolsirap 

Egenskaper: En typ av sockeralkoholer. Är 0.8 gånger så sött som socker. Maltitolsirap är maltitol i flytande form.
Användning: Tillsätts i bland annat halstabletter.
I kroppen: Innehåller kalorier, men kroppen har svårt att ta upp dem. Kan ha en laxerande effekt. Ger vanligen drygt hälften så mycket energi som socker.
GI-värde: Mellan.

Xylitol/ Björksocker 

Egenskaper: Är en sockeralkohol tillverkas av sav från björkar eller andra träd. Finns naturligt i många olika frukter och grönsaker. Är ungefär lika sött som socker.
Användning: Används som sötningsmedel i en del sorters tuggummi och godis. Ger mindre energi än vanligt socker. Kan ersätta socker i det mesta utom bakverk med jäst eller i hårda karameller.
I kroppen: Lägre GI-värde och kaloriinnehåll än socker, har därför begränsad påverkan på blodsockret. Behöver inte insulin för att omsättas, är därför lämpligt för diabetiker. Ger inte upphov till karies. Kan ha en laxerande effekt.
GI-värde: Lågt. 

Sackarin 

Egenskaper: Det första artificiella sötningsmedlet. Är oerhört sött, cirka 500 gånger sötare än socker. Dess bittra eftersmak maskeras genom att blanda aspartam eller cyklamat i. Hermesetas och Suketter är vanliga produkter med sackarin.
Användning: I drycker, matlagning och bakning.
I kroppen: Har ingen direkt påverkan på blodsocker och insulin, innehåller betydligt färre kalorier än socker. Produkter med sackarin kan innehålla maltodextrin som stabiliseringsmedel, men mängden är oftast liten. Maltodextrin är rena kolhydrater i form av nedbruten stärkelse.
GI-värde: Lågt.

Stevia 

Egenskaper: Pulver från en växt som bland annat odlas i Sydamerika och Asien. Har länge använts i Japan. Är cirka 250 gånger sötare än socker. Stevia har nyligen blivit godkänt som sötningsmedel inom EU.
Användning: I matlagning och bakning.
I kroppen: Innehåller inga kalorier, ger ingen energi och påverkar inte blodsockret eller insulinet.
GI-värde: Lågt.

Sukrin 

Egenskaper: Kallas också sötin. Baseras på sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i vissa frukter och svamp. Sukrin och sötin görs genom fermentering (jäsning) av kolhydraterna (dextros/glukos) i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till erytritol. Det är samma process som vin, ost och yoghurt går igenom. Ser ut som socker och är ungefär lika sött.
Användning: I bakverk, matlagning och drycker.
I kroppen: Inga kalorier, ger ingen energi och påverkar inte blodsockret eller insulinet. Tandvänligt. Till skillnad från andra sockeralkoholer orsakar inte erythritol gasbildning i någon större utsträckning. Kan dock vara laxerande vid överdriven konsumtion.
GI-värde: Lågt.

Aspartam

Egenskaper: Skrivs också som E 951 i innehållsförteckningar. Väldigt sött. Består av två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin. Aminosyran fenylalanin kan personer som lider av fenylketonuri inte bryta ner. För dessa personer är aspartam farligt.
Användning: Finns tillsatt i bland annat halstabletter och light läsk. Finns också i bordssötningsmedlet Canderel.
I kroppen: Inga kalorier, påverkar inte blodsockret.
GI-värde: Lågt.

Sorbitol 

Egenskaper: En typ av sockeralkoholer. Är ungefär hälften så sött som socker. Finns naturligt ibland annat rönnbär.
Användning: Bland annat i tuggummi och halstabletter.
I kroppen: Innehåller inga kalorier, kan vara laxerande.
GI-värde: Lågt.

Aktuellt just nu