Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jan 2014 09:38

Så bra är en kaffepaus – ger sju hälsovinster

<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Stephanie Bengtsson, 23, kallskänka, Solna: &quot;Det är väldigt viktigt! Ju bättre kvalité, desto mer smak och aromer är det. Jag kommer från ett kaffeland, Colombia&quot;.

Hur viktigt är kvalitetskaffe?
Stephanie Bengtsson, 23, kallskänka, Solna: "Det är väldigt viktigt! Ju bättre kvalité, desto mer smak och aromer är det. Jag kommer från ett kaffeland, Colombia".

1/4

Foto: Theo Elias Lundgren

<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br> Sara Stenmarker, 27 år, student, Stockholm: &quot;Eftersom jag bara dricker svar kaffe är det viktigt. Då smakar det mycket!&quot;.

Hur viktigt är kvalitetskaffe?
 Sara Stenmarker, 27 år, student, Stockholm: "Eftersom jag bara dricker svar kaffe är det viktigt. Då smakar det mycket!".

2/4

Foto: Theo Elias Lundgren

<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Sigrud Proppé. 63 år, psykoterapeut, Järna: &quot;Jag dricker bara en kopp kaffe per dag. Då dricker jag bara bra kaffe. Man känner stor skillnad på bönor&quot;.

Hur viktigt är kvalitetskaffe?
Sigrud Proppé. 63 år, psykoterapeut, Järna: "Jag dricker bara en kopp kaffe per dag. Då dricker jag bara bra kaffe. Man känner stor skillnad på bönor".

3/4

Foto: Theo Elias Lundgren

<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Camilla Bauer, 60 år, lärarvikarie, Lidingö: &quot;Ekologiskt och Krav-akffe är jätteviktigt. Det är win-win, bättre arbetsvillkor, bättre för mig, bättre för hälsan och bättre för arbetarna&quot;.

Hur viktigt är kvalitetskaffe?
Camilla Bauer, 60 år, lärarvikarie, Lidingö: "Ekologiskt och Krav-akffe är jätteviktigt. Det är win-win, bättre arbetsvillkor, bättre för mig, bättre för hälsan och bättre för arbetarna".

4/4

Foto: Theo Elias Lundgren

För många människor är kaffet kroppens bränsle.

De dricker flera koppar för att hålla sig pigga.

Nu är en myt utredd - den svarta drycken är inte uttorkande.

– Det är inget förvånande eller konstigt alls, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi.

– Det är väldigt viktigt! Ju bättre kvalité, desto mer smak och aromer är det. Jag är kommer från ett kaffeland, Colombia.

År 1695 kom det första officiella kaffet till Sverige. Sedan dess har drycken blivit en given del av vardagen för svenskarna. I dag ligger Sverige i topp när det gäller kaffedrickandet.

Ger skarpare minne

Och kaffekonsumtion är bra på flera sätt. Enligt studier ska drycken skydda mot bland annat parkinson, alzheimer och bröstcancer.

– Det är klart vad gäller parkinson men inte vad gäller alzheimer. Anledningen är en dopaminlik verkan av koffein. Koffein hämmar adenosin, som i sin tur blockerar vissa av dopaminets effekter, säger Bertil Fredholm.

I går rapporterade också Dagens Nyheter om att drycken kan ge dig bättre minne.

– Jag personligen anser att studien kan antyda det, men inte bevisar det bland annat på grund av att ett antal kontroller saknas. Om det finns en sådan effekt beror det på koffeinets stimulerande effekter på flera delar av hjärnan som är väl kända, säger Fredholm.

"Det är bara en myt"

Nu har man också slagit hål på en myt. Tidigare har det sagts att kaffe är uttorkande - vilket ett brittiskt forskarslag ville ta reda på om det var sant. De delade därför in 50 stycken personer i två grupper för att först låta ena gruppen dricka fyra koppar kaffe om dagen medan den andra gruppen drack motsvarande i vatten. Efter tio dagar fick grupperna byta dryck och under tiden samt efter experimentet undersöktes deltagarnas vätskenivåer.

Resultatet visade att det är en myt att kaffet är uttorkande.

– Det är möjligt att om en person som aldrig har druckit kaffe eller te och som dricker det vid ett tillfälle kissar en större volym än vad den har druckit. Men det håller inte i sig i längden. 80 procent dricker koffeinhaltiga drycker och det är bara en myt att det är vätskedrivande, säger Bertil Fredholm.

 

Se listan på hälsovinterna nedan