<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Stephanie Bengtsson, 23, kallskänka, Solna: "Det är väldigt viktigt! Ju bättre kvalité, desto mer smak och aromer är det. Jag kommer från ett kaffeland, Colombia".
1 av 4: <strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Stephanie Bengtsson, 23, kallskänka, Solna: "Det är väldigt viktigt! Ju bättre kvalité, desto mer smak och aromer är det. Jag kommer från ett kaffeland, Colombia". Foto: Theo Elias Lundgren
<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>&nbsp;Sara Stenmarker, 27 år, student, Stockholm: "Eftersom jag bara dricker svar kaffe är det viktigt. Då smakar det mycket!".
2 av 4: <strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>&nbsp;Sara Stenmarker, 27 år, student, Stockholm: "Eftersom jag bara dricker svar kaffe är det viktigt. Då smakar det mycket!". Foto: Theo Elias Lundgren
<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Sigrud Proppé. 63 år, psykoterapeut, Järna: "Jag dricker bara en kopp kaffe per dag. Då dricker jag bara bra kaffe. Man känner stor skillnad på bönor".
3 av 4: <strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Sigrud Proppé. 63 år, psykoterapeut, Järna: "Jag dricker bara en kopp kaffe per dag. Då dricker jag bara bra kaffe. Man känner stor skillnad på bönor". Foto: Theo Elias Lundgren
<strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Camilla Bauer, 60 år, lärarvikarie, Lidingö: "Ekologiskt och Krav-akffe är jätteviktigt. Det är win-win, bättre arbetsvillkor, bättre för mig, bättre för hälsan och bättre för arbetarna".
4 av 4: <strong>Hur viktigt är kvalitetskaffe?</strong><br>Camilla Bauer, 60 år, lärarvikarie, Lidingö: "Ekologiskt och Krav-akffe är jätteviktigt. Det är win-win, bättre arbetsvillkor, bättre för mig, bättre för hälsan och bättre för arbetarna". Foto: Theo Elias Lundgren

Så bra är en kaffepaus – ger sju hälsovinster

För många människor är kaffet kroppens bränsle.

De dricker flera koppar för att hålla sig pigga.

Nu är en myt utredd - den svarta drycken är inte uttorkande.

– Det är inget förvånande eller konstigt alls, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi.

– Det är väldigt viktigt! Ju bättre kvalité, desto mer smak och aromer är det. Jag är kommer från ett kaffeland, Colombia.

År 1695 kom det första officiella kaffet till Sverige. Sedan dess har drycken blivit en given del av vardagen för svenskarna. I dag ligger Sverige i topp när det gäller kaffedrickandet.

Ger skarpare minne

Och kaffekonsumtion är bra på flera sätt. Enligt studier ska drycken skydda mot bland annat parkinson, alzheimer och bröstcancer.

– Det är klart vad gäller parkinson men inte vad gäller alzheimer. Anledningen är en dopaminlik verkan av koffein. Koffein hämmar adenosin, som i sin tur blockerar vissa av dopaminets effekter, säger Bertil Fredholm.

I går rapporterade också Dagens Nyheter om att drycken kan ge dig bättre minne.

– Jag personligen anser att studien kan antyda det, men inte bevisar det bland annat på grund av att ett antal kontroller saknas. Om det finns en sådan effekt beror det på koffeinets stimulerande effekter på flera delar av hjärnan som är väl kända, säger Fredholm.

"Det är bara en myt"

Nu har man också slagit hål på en myt. Tidigare har det sagts att kaffe är uttorkande - vilket ett brittiskt forskarslag ville ta reda på om det var sant. De delade därför in 50 stycken personer i två grupper för att först låta ena gruppen dricka fyra koppar kaffe om dagen medan den andra gruppen drack motsvarande i vatten. Efter tio dagar fick grupperna byta dryck och under tiden samt efter experimentet undersöktes deltagarnas vätskenivåer.

Resultatet visade att det är en myt att kaffet är uttorkande.

– Det är möjligt att om en person som aldrig har druckit kaffe eller te och som dricker det vid ett tillfälle kissar en större volym än vad den har druckit. Men det håller inte i sig i längden. 80 procent dricker koffeinhaltiga drycker och det är bara en myt att det är vätskedrivande, säger Bertil Fredholm.

 

Se listan på hälsovinterna nedan

SVENSKARNA OM KAFFE I SIFFROR

76 procent dricker kaffe på jobbet

40 procent tycker att kvaliteten på kaffet är mycket viktigt (totalt 78 procent tycker det är mellan 3-5 på skalan 1-5)

9 procent tycker att det är viktigt att kaffet är ekologiskt. Enbart 31 procent tycker det är mellan 3-5 på skalan 1-5

-

Källa: Undersökning från Arvid Nordquist och Stockholms Meeting Selection.

SJU FÖRDELAR MED ATT DRICKA KAFFE

1. Förbättrar minnet

En ny studie visar att koffein gör oss att minnas bättra. Ett forskarlag lät nyligen en grupp som normalt inte dricker kaffe studera bilder. Efter detta fick hälften av gruppen 200 milligram koffein medan den andra halvan av gruppen fick en placebovariant. Det visade sig att gruppen som hade fått koffeintabletter var duktigare på att se vilka bilder som bytts ut.

---

2. Kan minska risken för prostatacancer

Forskare på Harvard Medical School har upptäckt att en person som dricker mycket kaffe har 60 procent lägre risk att få aggressiva tumörer. Man upptäckte då att kaffe påverkar könshormon och hur kroppen bryter ned socker vilket är två faktorer som kopplats till prostatacancer.

---

3. Kan minska risken för bröstcancer

Forskare vid Karolinska institutet har i en studie som är publicerad i tidskriften Breast Cancer Research funnit att kaffedrickande kan minska risken att få ER-negativ bröstcancer. I studien såg forskarna att de kvinnor som dricker kaffe dagligen har en lägre frekvens av bröstcancer än de som sällan dricker den svarta drycken.

---

4. Hjärtat

En måttlig dos med kaffe kan ha positiva effekter på blodkärlen. Enligt en studie ska hjärtats kärl bli mer elastiska av drycken. Och just elastiska kärl kopplas till en minskad risk för hjärtsjukdom.

---

5. Slipp depression

Nyligen presenterade forskare vid Harvard school of public health mat som gör dig deprimerad och det som gör att du slipper en depression. Kaffe var med på den sistnämnda listan tillsammans med fiskfett, kallpressad olivolja, gröna bladgrönsaker, broccoli, frukter, alkohol i lagom mängd och krukväxter.

---

6. Gör dig social

Enligt forskning från John Hopkins school of medicine i Baltimore gör kaffet dig mer energisk, alert och social. Däremot gäller det bara dig som är en van kaffedrickare.

---

7. Hjälper kroppen att återhämta sig

En idrottsman som dricker lite extra kaffe återhämtar sig upp till 60 procent bättre efter ett hårt träningspass, har Aftonbladet tidigare skrivit. Anledningen ska vara att musklerna har lättare att ta upp kolhydrater om de kombinerad med koffein, enligt forskare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!