Harriet Edsbrand, 55 år, är lycklig och definierar sin lycka på ett helt annat sätt nu för tiden.
Harriet Edsbrand, 55 år, är lycklig och definierar sin lycka på ett helt annat sätt nu för tiden. Foto: Theo Elias Lundgren

Så blir du lycklig, de hemliga knepen

Vi blir allt äldre - så det är lika bra att släppa åldersnojan och älska din siffra. Det gör dig dessutom lyckligare och ju äldre vi blir desto nöjdare blir vi med livet.

– Acceptans är jätteviktigt för att åldras väl och för att man ska må bra. Man måste förenas med att man åldras och göra det väl med merfokus på erfarenheter och mindre på utseende och rynkor. Att acceptera nuet är en nyckel för lycka, säger Erik Fernholm, neuro- och lyckoexpert.

På Facebook, Instagram och Twitter postas ofta bilder från trevliga middagar, roliga fester och härlig lek med barnbarnen. Det "perfekta" livet kan orsaka stress och olycka hos andra som tycker att de inte har det lika bra.

Strävan efter lycka kan göra att du blir mer olycklig. Och det är många faktorer, exempelvis yttre omständigheter och ålder, som påverkar.

Vänder efter 46

När man jämför undersökningar från 72 olika länder visar det sig att det i genomsnitt är vid 46 års ålder som man mår som sämst. Men sedan vänder det.

– Det är svårt att veta exakt varför det är så. Men det finns professorer som menar att det har att göra med att man prioriterar om. Man har tränat på acceptans och man har mer erfarenhet. När man blir äldre inser man också att man inte har lika mycket kvar av livet och tar till vara på det mer, säger Erik Fernholm, neuro- och lyckoexpert som föreläser om ämnet.

Vanligt med åldersnoja

Harriet Edsbrand, 55, Huddinge, har känt sig lycklig stora delar av sitt liv - och är det även i dag:

– När man blir äldre definierar man nog lycka annorlunda. Det räcker med att man är frisk och att familjen ska må bra. På något vis handlar lycka om att man är tillfreds och nöjd med livet. Många har nojor att åldras och förändras. Man kan ju inte lura åldern. Om man mår bra ser man också bra ut.

7 ANDRA TIPS - SÅ BLIR DU LYCKLIG

1 FYSISK TRÄNING

När du tränar släpps endorfiner lösa i hjärnan vilket motverkar stress, blockerar känslan av smärta och kan orsaka en känsla av eufori. I en vetenskaplig studie, som Time skrivit om, fick tre grupper deprimerade patienter olika behandlingar. En fick medicin, en fivck motion och den tredje en kombination. Resultatet visade att av dem som motionerade var det endast nio procent som fick återfall.

2 SÖMN

För lite sömn gör ofta att du blir dyster och negativ. I en studie fick studenter som sovit lite memorera en ordlista. Resultatet visade att de hade lättare att komma ihåg ord som är negativt laddade än ord som ofta är positivt laddade.

3 FAMILJ & VÄNNER

Daniel Gilbert, lyckoexperten och forskare på Harvard, har sagt till tidningen Time att "vi är lyckliga när vi har en familj, vi är lyckliga när vi har vänner och nästan allt annat som vi tror gör oss lyckliga är i själva verket bara sätt att få mer familj och vänner".

4 VAR UTOMHUS

Det finns forskning som visar att frisk luft påverkar känslan av lycka. Även temperaturen kan påverka. Enligt en studie från Amerikan Meteorological är den perfekta lycko-temperaturen 13,9 grader.

5 HJÄLP ANDRA

Genom att hjälpa andra kan du bli lyckligare. Tidningen Time refererar till en studie som konstaterar att en av de viktigare vägarna till ett långt och lyckligt liv är att hjälpa en medmänniska.

6 SKRATTA

Ett leende kan få oss att må bättre. Enligt en studie som leddes av universitetet i Michigan visar att de som ler genom att de tänker positiva tankar förbättrar sitt humör.

7 PLANERA EN RESA

Många mår bra av tanken på semester. Enligt forskare räcker blotta tanken på en semesterresa för att göra oss lyckliga.

Bli lyckligare - i olika faser i livet

FRÅN 18 TILLS DU SKAFFAR BARN

Erik Fernholm: Generellt ser det ut som så i Sverige att det här är en grupp med mycket beslutsångest vad man vill göra. För att må bra är det viktigt att skapa en inre kompass för att ta reda på vad man tycker är viktigt. Passa på att testa så mycket som möjligt, om du tänker att du vill bli läkare, åk till ett sjukhus och kolla om det är något för dig. Genom att prova olika saker kommer du hitta just det som får dig att må bra. Det är också viktigt att våga öppna sig och ha ärliga relationer, tidiga relationer påverkar nämligen hur dina relationer kommer se ut i framtiden. Släpp idéer om hur livet borde vara och fokusera i stället på det som verkligen är viktigt för dig.

OM DU HAR BARN

Erik Fernholm: Från det att du har småbarn till dess att barnen har blivit tonåringar är det mycket stress, du kanske tvivlar på om du valt rätt jobb, rätt partner och så vidare. För att bli lycklig är det viktigt att minska sina materialistiska värderingar. För att minska stressen är det viktigt att fokusera på det som du faktiskt kan påverka. Försök att jobba mindre och ta tid till reflektion. Det kan du göra genom att meditation eller yoga. Gör tacksamhet till en vana!

FRÅN 45 TILL 65

Erik Fernholm: Här får många tillbaka sitt självstyre, barnen flyttar ut och så vidare. Här är det viktigt att släppa fokuset på sig själv för att bli lyckligare i längden. Fokusera i stället på hur du kan hjälpa andra. Genom att känna mening mår man bra. Hjärnan är dessutom fantastisk, den slutar aldrig att utvecklas och det är viktigt att utmana sig kontinuerligt. Om du kan så släpp stressen om ungdomlighet. Se på hur du kan bidra och känna dig betydelsefull i stället.

FRÅN 65 OCH FRAMÅT

Erik Fernholm: Generellt har många mindre ångest och ilska i den här åldern. Det är brutalt att säga, men många inser att döden är en verklighet - vilket gör att man lever mer i nuet. För att fortsätta må bra är det viktigt att träna varje dag för att stärka hälsan. Samma sak är det med hjärnan, det gäller att hålla i gång och fortsätta lära sig saker. Spendera mycket tid med andra människor och lägg resurser på att ge tillbaka. Många tänker att det är skönt att ta det lugnt när man går i pension, men du mår bättre av att anstränga dig, utmanas och känna dig betydelsefull.

Aktuellt just nu