Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I RÖRELSE. Manuela Cripps, 37, blev av med sin smärta med hjälp av promenader och bikramyoga. I dag känner hon sig starkare i kroppen och har fått bättre hållning.
I RÖRELSE. Manuela Cripps, 37, blev av med sin smärta med hjälp av promenader och bikramyoga. I dag känner hon sig starkare i kroppen och har fått bättre hållning.
I RÖRELSE. Manuela Cripps, 37, blev av med sin smärta med hjälp av promenader och bikramyoga. I dag känner hon sig starkare i kroppen och har fått bättre hållning.
I RÖRELSE. Manuela Cripps, 37, blev av med sin smärta med hjälp av promenader och bikramyoga. I dag känner hon sig starkare i kroppen och har fått bättre hållning. Foto: Anna-Karin Nilsson

Så blir du fri från ryggvärk

Här är tipsen som tar bort din ryggsmärta - och minskar risken att den blir kronisk.  
Ryggbesvär är en folksjukdom. Två av tre medelålders svenskar har haft ryggont senaste året. Men att röra på sig gör att smärtan försvinner snabbare.  
Nu visar en ny svensk studie att fysisk aktivitet är bra vid akut smärta.
 

FAKTA

Så blir du av med värken snabbast


Patricia Olaya-Contreras, forskare vid Sahlgrenska Akademin, ger sina bästa tips.
1. Rör på dig som vanligt. Var aktiv trots din smärta.
2. I början gör ryggskott jätteont. Böj kroppen framåt - i början gör det ont men så småningom kan du gå längre och längre fram.
3. Positivt stämningsläge i kombination med fysisk aktivitet påskyndar återhämtandet.
4. Styrketräning är väldigt viktigt för att förebygga ryggskott.

Akuta åtgärder mot ryggvärk


Robin Wakenham, sjukgymnast och specialist på behandling av ryggproblem.
1. Oroa dig inte för mycket. Normalt försvinner svårare ryggvärk inom några dagar upp till en månad.
2. Ta en värktablett med antiinflammatoriska egenskaper - receptfria mediciner fungerar bra för behandling av lättare till medelsvåra symptom.
3. Kyla och värme. Börja med att kyla genom att lägga isbitar i en påse eller i en handduk. Isen hjälper till att lindra smärtan. Använd i 20- till 30 - minuters intervaller.
Värme fungerar bäst efter de första 48 timmarna och ser till att mer blod kommer till området så att eventuella skador repareras.
4. Använd stöd i form av korsetter, kuddar eller bandage för att känna mer stabilitet i ryggen. Men använd bara i korta perioder så att din kropp vänjer sig vid att göra arbetet själv.
5. Upp på bena och rör på dig. Börja med korta sträckor och utöka i takt med att ryggvärken minskar.

4 tips för att slippa kronisk värk


1. Motivera dig själv till att träna.
2. Gör promenader eller joggning till en vana. En daglig promenad på bara 20 minuter har över 10 dokumenterade positiva effekter på kroppen.
3. Om de tidigare två stegen inte fungerar, besök en ryggvärksexpert som kan rekommendera bra övningar för din typ av ryggvärk.
4. Styrketräna för att stärka ryggen. Två gånger i veckan, mellan 25 och 45 minuter inklusive uppvärmning, räcker. Styrketräning minskar risken för kronisk smärta i ländryggen.

Ryggskott


Kallas även akut lumbago och innebär plötsliga intensiva smärtor och minskad rörelseförmåga i ländryggen. Kan uppkomma på grund av överbelastad rygg men ofta finns ingen påvisbar orsak. Går vanligtvis över på en vecka men kan även handla om ett kroniskt tillstånd.

Om studien


109 personer med akut ryggsmärta i ländrygg har undersökts. De delades slumpmässigt in i två grupper. Den ena gruppen uppmanades att leva som vanligt och röra på sig så mycket det går medan den andra gruppen skulle lyssna på sin smärta och sluta röra på sig när smärtan stegrades.

Varje år drabbas var tredje vuxen svensk av kraftig ryggsmärta - och hela två av tre personer mellan 35 och 45 år har haft ont i ryggen senaste året.  Ny forskning från Sahlgrenska akademin visar att fysisk aktivitet lindrar akut ryggsmärta avsevärt.
– Man återhämtar sig snabbare i varje fall och minskar risken för att ryggsmärtan blir kronisk. Det fantastiska är att även om det gör ont i början försvinner smärtan efter två till tre dygn, säger Patricia Olaya-Contreras, forskare vid Sahlgrenska Akademin, som arbetat med studien i tre år.

Illa att vara stilla

Studien, där 109 patienter med akut ryggsmärta ingick, delades in i två grupper. Den ena gruppen fick rådet att hålla sig stilla och den andra att röra på sig som vanligt - med arbete, dagishämtning och träning.
– Smärtintensiteten var något högre i början hos de som rörde sig mer, men det är normalt eftersom det gör ont när man rör på sig vid ryggskott. På lång sikt var det däremot de som var stilla på grund av sin ryggsmärta som drabbades värst av smärta, säger Patricia Olaya-Contreras.

 

Symtom på olika typer av ryggvärk

Fakta från Netdoktor om ryggvärk

Rygginsufficiens

 Orsakas ofta av defekter i diskarna mellan kotorna och kan uppkomma vid fel kroppshållning på grund av svaga och otränade muskler, tung belastning och vid inaktivitet eller övervikt.

 Trötthet
Långdragna molande, obehagskänsla eller smärta i ländrygg
Stelhet och svaghet i ländrygg
 

Ryggskott (lumbago)

Kan inträffa vid en hastig eller felaktig rörelse. Den akuta smärtan orsakas av en låsning mellan två angränsande ryggkotor.

 Svår värk i ländrygg, eventuellt med utstrålning i höfter och ljumskar
I akut skede framkallar all form av rörelse smärta
I kroniskt skede orsakar ryggbelastande rörelser smärta
 

Ischias

Kan orsakas av ett diskbråck i ryggraden som trycker på och komprimerar en nervrot som löper ned i underlivet och benen.

 Utstrålande smärta i ena eller båda benen
Känslobortfall eller känselnedsättning i ena eller båda benen
 

Ryggskott- Ischias

Symtom som vid lumbago eller ischias

 

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se 

Yoga och träning

Hypnoterapeuten Manuela Cripps, 37, har lidit av akut ryggsmärta men är symptomfri sedan två år tillbaks. Fysisk aktivitet har hjälpt henne att bli av med smärtan.
– Jag inledde med 45 minuters promenader. Sedan började jag även med styrketräning och bikramyoga och nu har jag aldrig ryggskott, säger Manuela Cripps.
Deprimerade tog längre tid på sig att bli bra och tenderade att hålla sig mer stilla, enligt studien. En vecka efter den akuta ryggsmärtan var smärtintensiteten högre hos dem än hos den grupp som rörde på sig och mådde bra psykiskt.
– Patienterna som från början var lite deprimerade eller nedstämda och rörde sig mindre visade mer smärta. Smärtintensiteten var högre och de var mer funktionshindrade, säger Patricia Olaya-Contreras.

Manuela Cripps håller med om att också den mentala hälsan påvekar.
– Det är sant att stress och sinnesstämning kan få fysiska effekter på kroppen. Jag arbetade mycket med visualisering, att se mig själv arbeta med ryggen och bli bra, berättar hon.
Det kan göra fruktansvärt ont att vrida kroppen och böja sig fram vid ryggskott, men här har också vårdpersonalen ett ansvar, anser Patricia Olaya-Contreras.
– Det är viktigt att råda patienterna att röra på sig så mycket som det går.