– Så fort jag lyfte huvudet fick jag yrsel. När det var som värst kunde jag få 15-20 yrselattacker per dag, säger Maria Martinsson.
– Så fort jag lyfte huvudet fick jag yrsel. När det var som värst kunde jag få 15-20 yrselattacker per dag, säger Maria Martinsson. Foto: MAGNUS JÖNSSON

"Så blev jag fri från min yrsel"

Maria Martinsson, 37 år, kunde varken laga mat, titta på tv eller lämna sängen när hon mådde som sämst. 

I dag har hon fått hjälp att skaka kristallerna rätt.

Josefin Ekman

Symptomen uppstod för första gången under en familjesemester i Bulgarien sommaren 2006. En morgon vaknade plötsligt Maria av att hon mådde fruktansvärt illa och spydde.

 – Allt snurrade runt, runt och det kändes nästan som om jag sögs ut i rymden. Först trodde jag att det var vätskebrist eftersom det var så varmt. Efter det tålde jag varken ljud eller ljus och var sängliggande en hel vecka. Barnen fick vara tysta för att jag inte skulle få ett nytt anfall. 


Till akuten

 Tillbaka i Sverige fortsatte yrselattackerna, och hon åkte in till vårdcentralen som skickade Maria vidare till akuten. Där blev hon inlagd i tre dagar med dropp eftersom hon inte kunde röra sig. 

 – Så fort jag lyfte huvudet fick jag yrsel. När det var som värst kunde jag få 15-20 yrselattacker per dag, säger Maria Martinsson.

 Det var också hemma i Sverige Maria fick sin diagnos: godartad lägesyrsel. 


Aldrig hört

 – Jag var rädd att det skulle vara någon farlig sjukdom jag drabbats av, eftersom jag helt enkelt inte visste vad som var fel. Kristallsjukan hade jag aldrig hört talas om, säger Maria Martinsson.

 Efter att sjukdomen successivt klingat av av sig själv mådde Maria bra i närmare ett år. Men under hösten 2007 kom symptomen tillbaka. Och den här gången fick hon hjälp på Öronmottagningen på Huddinge sjukhus. 


Flyttade kristallerna

 En läkare flyttade på kristallerna i hennes huvud genom några enkla vridningar.

 – Behandlingen fungerade jättebra, jag mådde mycket bättre direkt. Även om jag tror att symptomen kommer tillbaka i framtiden och det är läskigt att inte veta när det sker, behöver jag inte vara lika rädd längre. Nu vet jag ju vad yrseln beror på, och kan åka in och få hjälpt direkt, säger Maria Martinsson.