Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så bleker du själv!

Guide till de vanligaste produkterna. 

Vill du bleka pigmentfläckarna på egen hand? SÖNDAGS Jessica Berghult guidar dig bland godkända produkter som finns att köpa i 

vanliga butiker. 

Nu när solbrännan börjar blekna syns pigmentfläckarna i ansiktet och på händerna tydligare. Då kan det vara lockande att försöka bleka med en kräm. 

 Det finns en hel del så kallade whiteningprodukter på marknaden med både bra och mindre bra resultat. 

 De vanligaste ingredienserna i tillåtna svenska produkter är AHA-syror som peelar huden, lakritsrot som hämmar melaninproduktionen, 

 C-vitamin som bleker pigmentfläckar, 

 örtextrakt som gör huden ljusare och jämnare och kojicsyra och phyticsyra som blockerar överproduktion av pigment.Jessica Berghult är skönhetsexpert på Expressen.

 

 På den utomeuropeiska marknaden finns en hel del hälsofarliga produkter att se upp med. Kvicksilver är en billig blekningsprodukt och återfinns både i produkter på nätet och i mindre nischbutiker i Europa. Inom EU är kvicksilver helt förbjudet i hudvårdsprodukter. 

 Hydrokinon är ett annat ämne att se upp med (cancerogent och irritativt) om du handlar  utomlands eller på nätet. Hydrokinon kan tyvärr leta sig in i Sverige via okontrollerade grossister trots att det inom EU bara får skrivas ut av läkare.