Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 feb 2014 16:51

Så äter du dig glad och fri från inflammationer

En LCHF-inspirerad kost - utan inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin - kan motverka depression. Det visar en ny stor Harvard-studie som i stället gör tummen upp för medelhavsinspirerad mat som kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker.

Kan maten du har på tallriken påverka din psykiska hälsa? Enligt vad forskare vid Harvard school of public health har kommit fram till är svaret på den frågan ja.

Sedan tidigare har den västerländska matens inflammationsdrivande effekter lyfts fram som en orsak till sjukdomar som stroke, cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och demens. Men nu har forskarna för första gången kunnat påvisa samband mellan matens inflammatoriska effekter och depression.

– Äntligen har en stor trovärdig studie kunnat få fram de här resultaten. För mig är det självklart att det vi stoppar i oss även påverkar hur vi mår psykiskt, säger Anna Hallén, kostrådgivare och LCHF-expert.

 

Bakom studien finns flera av världens mest framstående forskare på nutritionsområdet. De är noga med att betona att det inte handlar om att enskilda livsmedel kan orsaka depression, utan en samlad effekt av maten vi äter.

– Att lägga till eller utesluta ett enskilt livsmedel för att få en perfekt kost går inte. Vi äter många olika livsmedel och det är vad de tillsammans bidrar med som är intressant, säger Hanna Eneroth, nutritionist på livsmedelsverket.

Studien visar att för de kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin var risken 29-41 procent större att drabbas av depression än för dem som åt mindre inflammationsdrivande mat.

 

Mat som visade sig ha en skyddande effekt mot inflammation var traditionell medelhavskost med vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker.

– Gemensam nämnare för den här kosten är antioxidanterna, som är otroligt viktiga för att motverka skador som kan ge inflammationer i kroppen, säger Anna Hallén.

Även Hanna Eneroth på livsmedelsverket tycker att studiens resultat verkar rimliga.

– Vi vet sedan tidigare att en kost som består av grönsaker, fisk och olivolja är mer hälsosam för oss än att äta kakor, läsk och rött kött, säger hon.