Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så äter du dig glad och fri från inflammationer

En LCHF-inspirerad kost - utan inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin - kan motverka depression. Det visar en ny stor Harvard-studie som i stället gör tummen upp för medelhavsinspirerad mat som kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker.

Maten som kan ge inflammationer

* Vitt mjöl

Hanna Eneroth: De som åt en högre andel socker, margarin och vitt mjöl åt kanske mer bakverk och snabbmat. Deras kostmönster var alltså sammantaget inflammationsdrivande.

Anna Hallén: Mjölet fungerar på samma sätt som sockret. Vi tror att mjöl och socker är olika saker, men mjölet omvandlas till glukos i blodet.

* Margarin:

Hanna Eneroth: Tidigare fanns det transfetter i våra margariner som inte finns i dag. Detsamma gäller antagligen USA och studien bygger på data som började samlas in redan på 1980-talet. Det betyder inte att man inte kan äta margariner i Sverige i dag.

Anna Hallén: Margarin innehåller omega-6-fettsyror och det har länge varit känt att omega-6 är inflammationsdrivande.

* Sockrade drycker:

Hanna Eneroth: När man har undersökt olika livsmedel som innehåller socker och hur de påverkar vår hälsa är läsk särskilt skadligt. Bland annat när det gäller risken att drabbas av diabetes, vilket är en av de sjukdomar som verkar ha ett inflammatoriskt samband.

Anna Hallén: Sockrade drycker är bland det värsta som finns. Man känner inte mättnad när man dricker energi och därför kan man dra i sig stora mängder socker utan problem. När man får högt blodsocker svarar kroppen med högt insulin vilket är inflammationsdrivande.

* Rött kött:

Hanna Eneroth: I studien kom det fram att det har en inflammatorisk påverkan på kroppen och även sedan tidigare finns det stöd för att det är bra att begränsa rött kött i kosten. Det finns anledning att minska på rött kött av både hälso- och miljöskäl.

Anna Hallén: En stor del av köttet vi köper kommer från djur som har fått skräpfoder, vilket leder till att köttet vi får i oss innehåller ganska mycket omega-6 som är inflammationsdrivande. Men det finns bättre kött, gräsbeteskött, som är nyttigt och börjar bli vanligare.

Maten som gör dig inflammationsfri

* Kaffe

Hanna Eneroth: Antioxidanterna i kaffet kan påverka oss positivt, men i för stora mängder kan koffeinet ha en negativ påverkan.

Anna Hallén: Bryggkaffe innehåller antioxidanter, vilket har en antiinflammatorisk verkan på oss. Noll koppar kaffe är sämre än 4-5 koppar kaffe, men 10 koppar kaffe är för mycket.

* Vin i måttliga mängder

Hanna Eneroth: De flesta studier visar att det är negativt för hälsan hos yngre personer att dricka vin medan man från medelåldern och uppåt skulle kunna få en positiv effekt av måttliga mängder.

Anna Hallén: Vi vet att rött vin med antioxidanten resveratrol är bra för oss, eftersom det verkar antiinflammatoriskt. Men man ska förstås inte dricka några stora mängder.

* Kallpressad olivolja

Hanna Eneroth: Innehåller antioxidanter som har en positiv inverkan på kroppen.

Anna Hallén: Antioxidanterna i olivoljan är fantastiska, men oljan innehåller också omega-6 vilket är inflammationsdrivande. Så det gäller att använda måttliga mängder och väga upp med omega-3.

* Gröna bladgrönsaker och kålväxter

Hanna Eneroth: Kålväxter så som broccoli, blomkål och brysselkål innehåller vissa bioaktiva ämnen som andra grönsaker saknar. Det betyder inte att man bara ska välja kål i grönsaksväg, men det får gärna ingå.

Anna Hallén: Gröna bladgrönsaker innehåller viktiga näringsämnen och vitaminer. Ofta syftar man på rucola, bladspenat och mangold. Även alla kålsorter är proppfulla med antioxidanter.

* Fet fisk

Hanna Eneroth: Om fisk hade någon betydelse för depression eller inte blev inte fastställt genom den här studien.

Anna Hallén: Om du inte har brist på omega-3, som är antiinflammatoriskt, blir kanske inte effekten så stor när du lägger till fet fisk i kosten. Men många människor i västvärlden har brist och äter inte fet fisk 3-5 gånger i veckan som man bör.

Om undersökningen

Med start 1996 har forskarna vid Harvard school of public health under tolv år följt 43 685 kvinnor i åldern 50-77 år. Vid start uteslöts alla som tidigare behandlats för depression. Ätvanorna kartlades vid sex tillfällen och då togs också blodprover för att spåra tecken på kronisk inflammation.

Vad är inflammation

En inflammation är ett tecken på att kroppen försvarar sig mot till exempel en infektion - genom rodnad, svullnad eller smärta någonstans på kroppen.

Men i kostsammanhang talar man om en låggradig inflammation, immunförsvaret är aktiverat men det syns inte utanpå. En låggradig inflammation kan vara kronisk - ständigt pågående.

I Harvardstudien tog forskarna blodprov på deltagarna, bland annat en snabbsänka (CPR), för att mäta ämnen i blodet som indikerar att kroppens immunförsvar är aktiverat. De som har en viss halt av dessa ämnen anses ha en låggradig inflammation.

Kan maten du har på tallriken påverka din psykiska hälsa? Enligt vad forskare vid Harvard school of public health har kommit fram till är svaret på den frågan ja.

Sedan tidigare har den västerländska matens inflammationsdrivande effekter lyfts fram som en orsak till sjukdomar som stroke, cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och demens. Men nu har forskarna för första gången kunnat påvisa samband mellan matens inflammatoriska effekter och depression.

– Äntligen har en stor trovärdig studie kunnat få fram de här resultaten. För mig är det självklart att det vi stoppar i oss även påverkar hur vi mår psykiskt, säger Anna Hallén, kostrådgivare och LCHF-expert.

 

Bakom studien finns flera av världens mest framstående forskare på nutritionsområdet. De är noga med att betona att det inte handlar om att enskilda livsmedel kan orsaka depression, utan en samlad effekt av maten vi äter.

– Att lägga till eller utesluta ett enskilt livsmedel för att få en perfekt kost går inte. Vi äter många olika livsmedel och det är vad de tillsammans bidrar med som är intressant, säger Hanna Eneroth, nutritionist på livsmedelsverket.

Studien visar att för de kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin var risken 29-41 procent större att drabbas av depression än för dem som åt mindre inflammationsdrivande mat.

 

Mat som visade sig ha en skyddande effekt mot inflammation var traditionell medelhavskost med vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker.

– Gemensam nämnare för den här kosten är antioxidanterna, som är otroligt viktiga för att motverka skador som kan ge inflammationer i kroppen, säger Anna Hallén.

Även Hanna Eneroth på livsmedelsverket tycker att studiens resultat verkar rimliga.

– Vi vet sedan tidigare att en kost som består av grönsaker, fisk och olivolja är mer hälsosam för oss än att äta kakor, läsk och rött kött, säger hon.