ABERELA är en receptbelagd kräm som innehåller A-vitaminsyra vilket minskar solskador som pigmentfläckar och rynkor. Den används i dag framförallt för att behandla svår akne. 
No 7 Protect & Perfect Beauty Serum är en storsäljare. Den säljs nu (dyrare än i Storbritannien) på sajter som Tradera och E-bay.
ABERELA är en receptbelagd kräm som innehåller A-vitaminsyra vilket minskar solskador som pigmentfläckar och rynkor. Den används i dag framförallt för att behandla svår akne. No 7 Protect & Perfect Beauty Serum är en storsäljare. Den säljs nu (dyrare än i Storbritannien) på sajter som Tradera och E-bay.

Rynkkrämer som verkligen fungerar

Rynkor, linjer och mörka fläckar.
Solen gör att huden åldras i förtid.
Men nu finns anti-rynkkrämer som verkligen fungerar.
Kräm med A-vitamin hjälper mot sol- och åldersrynkor, visar nya studier.

I reklamen för anti-rynkkrämer utlovas ofta mirakel. Men oftast kan tillverkarna inte belägga sina påståenden med välgjorda vetenskapliga studier.
Nu visar en färsk studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Archives of dermatology, att A-vitamin, retinol, faktiskt kan föryngra huden. 36 åldringar fick stryka kräm med 0,4 procen retinol (A-vitamin) på ena armen och kräm utan A-vitamin på andra armen. Detta upprepades tre gånger i veckan i ett halvår.
Resultatet: A-vitaminkrämen förbättrade hudkvaliteten och minskade fina rynkor.

”Övertygande bevis”

Olle Larkö, hudprofessor vid Sahlgrenska akademien, bekräftar att av A-vitamin kan fungera mot rynkor och andra solskador.
– Det finns övertygande bevis för att A-vitaminsyra, och i något lägre grad belägg för att A-vitamin, kan minska rynkor och andra solskador.
Nu har det blivit rusning efter A-vitaminkrämer. I Storbritannien har köerna ringlat långa utanför Bootsbutikerna. Detta efter att vetenskapsprogrammet Horizon visat att lågprismärket No 7:s rynkkräm Protect & Perfect Beauty Serum, som innehåller retinol, fungerar bättre än dyrare krämer.
Olle Larkö är ändå tveksam till anti-rynkkrämer som säljs i vanliga affärer.
– Det är svårt för en vanlig konsument att veta vilken typ av A-vitamin de innehåller och om det är i verksamma koncentrationer. Om jag verkligen ville bli av med mina rynkor skulle jag gå till en hudläkare som är specialiserad på hudvård.

”Bäst att inte röka”

På svenska apotek finns en receptbelagd kräm, Aberela, som innehåller A-vitaminsyra. Krämen kostar under 70 kronor.
– A-vitaminsyra fungerar men har bieffekter som rodnad och fjällande hud. Det bästa anti-rynkmedlet är fortfarande att vara försiktig med sol och att inte röka, säger Olle Larkö.

FAKTA

Så många namn har A-vitamin
* A-vitaminsyra kan också kallas tretinoin, retinsyra, retinoinsyra, all-trans-retioninsyra och på engelska tretinoin, retin A, vitamin A acid, retinoic acid, all-trans-retinoic acid, 15-apo-beta-caroten-15-oic acid.

* A-vitamin kallas också retinol, all-trans-retinol, retinolpalmitat, retinylpalmitat och vitamin A-palmitat.    Källa: Shenet

Aktuellt just nu