Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Veckans läsare tyckte att uppmärksamheten kring hennes lottovinst blev för mycket. Plötsligt ville alla ha pengar eller saker.
Veckans läsare tyckte att uppmärksamheten kring hennes lottovinst blev för mycket. Plötsligt ville alla ha pengar eller saker.
Veckans läsare tyckte att uppmärksamheten kring hennes lottovinst blev för mycket. Plötsligt ville alla ha pengar eller saker.
Veckans läsare tyckte att uppmärksamheten kring hennes lottovinst blev för mycket. Plötsligt ville alla ha pengar eller saker. Foto: Hemera Technologies

"Rykten om min vinst spred sig och alla ville ha pengar"

Hur ofta har man inte hört människor prata om att de drömmer om att vinna pengar? Åh, vad allt ska bli bra, man ska unna sig allt, resa, köpa ett fint hus, ge bort pengar till barnen och så vidare.

Ja, jag tänkte precis likadant. Innan det faktiskt hände. Jag, som köper lotter så sällan, vann två miljoner kronor. Det var rena chocken!

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på i Söndags­magasinet.

 

Vi vill höra din historia. Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

 

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

 

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser

Söndag, Expressen

105 16 STOCKHOLM

 

Vill du skicka ett mejl så går det också bra.

Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

När jag fått beskedet ringde jag genast min man på jobbet. Han trodde jag hade blivit helt tokig. Det var först när vi träffades på kvällen och kunde visa honom svart på vitt att det var sant, som han trodde på mig.

Barnen blev helt hysteriska av lycka och innan jag tänkt efter hade de ringt runt till alla sina kompisar och berättat om vinsten.

Redan samma kväll fick jag samtal från barnens kompisars föräldrar som gratulerade och var nyfikna på vad vi tänkte göra med pengarna. Det hade vi inte hunnit tänka på än.

Nästa dag fick jag samtal från banken, hur de nu hade fått reda på att jag hade vunnit pengar. Bankkvinnan tyckte absolut att vi skulle träffas och diskutera investeringar, men jag bad henne återkomma. Det har aldrig intresserat mig och jag fasade för att behöva fatta sådana beslut.

Barnen hade lång önskelista

Min man började prata om att vi måste köpa en stor segelbåt. Varför begriper jag inte, det närmaste han har kommit sjön är att åka Ålandsbåt. Men han hade sett ett teveprogram om en familj som seglat jorden runt och tyckte att vi skulle ta ledigt ett år allihop och göra samma sak.

Barnen hade plitat ner var sin jättelång önskelista, från EU-mopeder, resor, datorer i högsta prisklass, 70-tumsteve, en egen häst, till minstingens önskan, en legomodell för 1 200 kronor. Jag kände mig som en sparbössa som alla höll på att plundra, för egen del kom jag inte på något som jag önskade.

På helgen hade vi familjeråd. Då hade jag kommit fram till att vi skulle betala skulden på huset, en halv miljon, det skulle kännas skönt att vara skuldfri.

Segelbåten ströks direkt, varken jag eller barnen längtade efter att kajka jorden runt och dessutom kunde ingen av oss segla. Mannen blev sur. Själv föreslog jag renovering av köket, det enda som bytts där de senaste 20 åren var spisen och diskmaskinen­. Alla suckade, men eftersom det är jag som mest använder köket och det dessutom var jag som vunnit pengarna, så fick det bli så.

En resa ville vi alla göra, men vart rådde det olika meningar om. Vi sköt resan på framtiden.

Syskonen krävde pengar

På måndagen när jag kom till jobbet var jag helt slut, det skulle bli så skönt att slippa höra tjatet om pengar. Men ryktet hade förstås spridit sig dit och hela dagen fick jag goda råd om investeringar och lyxprylar jag borde unna mig. Och några tog mig diskret åt sidan och frågade om jag kunde tänka mig att låna dem några tusenlappar till det ena eller andra. Jag bara mumlade att jag skulle tänka på saken, det kändes pinsamt.

Som om det inte räckte, ringde två av mina syskon. De hann knappt gratulera innan de klämde fram att de tyckte att de borde få minst 100 000 av vinsten. Eller bjudas på lyxsemester till Thailand!

Allt gjorde mig beklämd. När vinstpengarna kom satte jag in dem på ett sparkonto, beställde en köksrenovering och satte in 25 000 var till barnen. De fick använda pengarna till vad de ville, men då tyckte de inte att det var så bråttom att göra av med dem.

Min man fick som tröst för segelbåten köpa en motor­cykel och verkar helt nöjd med den. Och jag hoppas att alla glömmer bort pengarna, de får stå på kontot som en trygghet. En del kommer i att använda när vi åker till Kalifornien på vinterlovet. Men inte ett öre tänker jag låna ut!

 

Berättat för Eva Åström