Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 nov 2007 05:37

Uppdaterad 9 nov 2007 08:49

Rött kött ökar risk för tarmcancer

Foto: Wåreus Joel

Den som äter mycket rött kött och processade charkvaror löper betydligt ökad risk att drabbas av tarmcancer. Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar därför enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan av kött från nöt, gris, lamm och get, och att avstå helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.

Risker med charkprodukter


Det är slutsatserna av en WCRF-rapport som bygger på genomgång av 7 000 forskningsrapporter från 1960-talet och framåt. Experterna har kommit fram till att risken för tjock- och ändtarmscancer är 30 procent större för dem som äter mest kött, jämfört med dem som äter minst. Lika övertygande är bevisen för riskerna med processade charkvaror, skriver Svenska Dagbladet.
- Detta är en väldigt seriös och bra genomgång som vi måste studera noga, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till tidningen.
Hon påpekar dock att svenskarna redan har en ganska måttlig köttkonsumtion, samtidigt som rött kött är en bra källa till viktiga näringsämnen, inte minst för gravida kvinnor.