KAN LÄSA OBEHINDRAT. Tidigare var Rosita Gård tvingad att använda ett stort förstoringsglas för att överhuvudtaget kunna läsa en tidning.
KAN LÄSA OBEHINDRAT. Tidigare var Rosita Gård tvingad att använda ett stort förstoringsglas för att överhuvudtaget kunna läsa en tidning. Foto: JACOBSSON LEIF

Rositas syn räddades - med vitaminer

SLUTARP. Rosita Gårds syn gick inte att rädda enligt ögonläkaren.

Men med hjälp av vitaminer och mineraler fick hon synen tillbaka.

- Det är helt fantastiskt, nu kan jag äntligen leva igen.

För knappt två år sedan fick Rosita Gård, 60, stora bekymmer med högerögat. Det blev en grå fläck i synfältet och hon kunde inte längre uppfatta saker rakt framifrån. Inom några månader hände samma sak med vänster-ögat. Rosita Gård kunde nu inte köra bil, sy eller hålla på med sina blomsterväxter och jobbet på Kinnarps möbler blev ohanterligt. - Det var fruktansvärt och i november förra året kom chockbeskedet från ögonläkaren. Min syn gick inte att rädda, jag skulle se begränsat resten av livet och inte ens känna igen människor i min närhet.

"Ingen behandling"

 Enligt den ansvarige ögonläkaren vid Skaraborgs sjukhus hade Rosita Gård drabbats av svåra åldersförändringar i den gula fläcken. I ett kort skriftligt besked konstaterade ögonläkaren krasst att "Det finns tyvärr ingen behandling till denna typ av förändringar". Men redan samma dag som det dystra beskedet kom kontaktade Rosita Gård, efter tips från en väninna, ögonläkaren Laszlo Galanthai-Fekete i Göteborg som behandlar ögonsjukdomar i gula fläcken med vitaminer och mineraler. - Han konstaterade snabbt att jag inte led av åldersförändringar i den gula fläcken utan hade någon sorts inflammation, och att min syn gick att rädda. Jag vågade inte riktigt tro på det.

Fått synen igen

 Men nu några månader senare med den nya behandlingen har Rosita Gård fått tillbaka synen på vänsterögat fullt ut, och det sker fortlöpande förbättringar av högerögat. - Det finns inte ord för den tacksamhet jag känner, fler människor borde testa den här metoden. GT har sökt ögonläkaren vid Skaraborgs sjukhus för en kommentar, men utan framgång. 

 Ögonläkaren gav inte Rosita något hopp. 

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!