Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 maj 2004 08:54

Uppdaterad 9 feb 2007 06:51

Roligare på jobbet!

Skratt stärker immunförsvaret och gör oss friskare. Men skoj och trams på jobbet främjar också kreativiteten!Se varandra! Lägg märketill och intressera dig för dinaarbetskompisar. Lyssna, stötta, sporra, trösta, uppmuntra varandra!

Skratt stärker immunförsvaret och gör oss friskare. Men skoj och trams på jobbet främjar också kreativiteten!Se varandra! Lägg märketill och intressera dig för dinaarbetskompisar. Lyssna, stötta, sporra, trösta, uppmuntra varandra!

Ett hej i dörren, lite skoj och trams, äkta omtanke. Det är inte mycket som behövs för att höja stämningen på jobbet.
Arbetsglädje får du på köpet.
Hur har du det på jobbet egentligen? Går du dit med lätta steg och en lustfylld känsla eller är det bara för brödfödan du släpar dig upp på mornarna? I så fall är det dags att se över den psykosociala miljön. Börja hos dig själv. Med enkla medel kan du sprida lite mer arbetsglädje omkring dig och förbättra stämningen på jobbet. Det skapar positiva ringar på vattnet och får kanske både chefen och kollegerna att ändra sitt beteende. Uppskattning, humor, framgång och omtanke är fyra viktiga faktorer som ökar arbetslusten och får dig att må bra.
Så här hittar ni glädjen:

Visa lite mer uppskattning

Alla behöver vi bli bekräftade, känna att vår arbetsinsats och vårt kunnande värderas och uppskattas. Förr sa man att om en människa ska utvecklas måste hon berömmas fem gånger efter att ha klandrats en. Självklart är beröm från chefen värdefullt. Men även beröm och intresse från kolleger är viktigt. Visa intresse för dina arbetskamraters jobb, be om råd och hjälp när det gäller dina egna arbetsupp-gifter. Det ökar självkänslan hos dina kolleger och chansen ökar att du får samma erkännande och intresse tillbaka.

Lär dig ge positiv kritik

Det finns flera sätt att visa att man uppskattar någons arbete. Du kan säga det direkt. Men ibland lyckas det bättre på annat sätt, till exempel:
 • Visa dig nyfiken och intresserad av kollegans arbete.
 • Be henne om råd.
 • Be henne om hjälp i frågor där hon är särskilt duktig och kompetent.
 • Fråga om hennes åsikt och visa att du är intresserad av hennes synpunkter.
 • Tala om för henne att du har stor nytta av hennes hjälp.

  Be om beröm

  Visst, det är helt i sin ordning. Sprider inte chefen beröm får man göra det själv. Kom överens med några kollegor att visa varandra uppskattning när det känns som om ni trampar vatten. Ös på med beröm kolleger emellan, det höjer självförtroendet och skapar ett varmt arbetsklimat. Ta emot positiv kritik Är ofta svårare än att ge. Vi blir lätt generade och vet inte vad vi ska säga, tror kanske att komplimangen inte är äkta och från hjärtat. Öva dig i att verkligen ta emot när någon säger att du är duktig. Prova med: Tack, roligt att du tycker det. I stället för att bara slå ifrån dig med ett asch, det var väl inget. Genom att lära dig att ta emot en komplimang och kanske också låta den gå vidare gör du också andra på gott humör.

  Uppskatta din egen insats

  Äkta arbetsglädje föds när du känner medvind, att allting går som på räls. Det blir en positiv spiral som genererar ännu mera framgång. Men för att uppleva glädje i jobbet krävs att du är uppmärksam på dina egna framgångar. Ännu mer tillfreds blir du om du får dela framgången med dina kolleger. Ett bra exempel är den sprudlande glädje man kan se hos ett ishockey- eller fotbollslag efter en lyckad match. Delad glädje är dubbel glädje.

  Se upp för skadeglädje

  Spydigheter, ironi och sarkasmer kan däremot vara djupt kränkande. Sådan humor karakteriseras av att man inte skrattar med utan åt någon annan som görs till åtlöje. Det kan fungera på vissa arbets-platser men då måste det finnas en tyst överenskommelse om att man får skämta om allt och alla och att inget tas på allvar.

  Säg hej!

  Ett glatt hej varje morgon när man kommer in genom dörren kan tyckas obetydligt men är jätteviktigt för den goda stämningen. Undersökningar har visat att den lilla hälsningen är oerhört viktig för de allra flesta. Den sprider omtanke och värme.

  Var nyfiken

  Intresse för andra förmedlar positiva känslor precis som nonchalans vittnar om avsaknad av empati. Visa speciellt intresse för frågor som du vet är viktiga för dina arbetskamrater. Är någon en inbiten golfspelare visa dig nyfiken och intresserad.

  Humor ökar kreativiteten

  Ett gott skratt förlänger livet heter det. Humor är bästa vapnet mot stress, den stärker immunförsvaret och gör oss friskare. Men skoj och trams på jobbet främjar också kreativiteten. Undersökningar visar att arbetsgrupper som skrattar mycket tillsammans har lättare än andra för att lösa svåra problem. När vi skojar är hjärnan automatiskt inställd på kreativitet.

  Håll koll på hur kollegerna mår

  Utarbeta rutiner för åtgärder om ni märker att någon faller ur och inte mår bra. Den som för saken på tal lägger sig inte i utan visar äkta omtanke. Så här kan du göra om du bestämmer dig för att tala med någon som väckt oro:
 • Säg att du vill tala med henne eller honom och fråga när det passar.
 • Tala om att du är orolig och förklara varför du inte tycker hon är sitt gamla vanliga jag.
 • Ge henne tid att smälta det du sagt.
 • Erbjud din hjälp utan att påtvinga några färdiga lösningar.
 • Ge henne tid att fundera och säg att du gärna tar upp frågan igen.
 • Ta en ny kontakt och fråga hur ni kan gå vidare.
 • Erbjud dig själv att vara ett stöd på olika sätt.

  Bry dig

  Omtanke mellan medarbetare är något av det viktigaste av allt för en bra arbetsmiljö. Lägg märke till och intressera dig för dina arbetskompisar. Lyssna, stötta, sporra, trösta, uppmuntra och räck en hjälpande hand när det behövs. Ibland är omtanke att våga säga en svår sak rent ut till någon medan andra går som katten kring het gröt.

  Skryt inte med dina framgångar

  Luther är tyvärr svår att putta ned från axeln. Både hos andra och hos oss själva. Sitter där och påminner om att vi inte får vara förmer än andra. Därför krävs ett visst mått av diplomati när du pratar med arbetskompisarna om dina lyckade insatser. Var generös och ge kollegorna en del av äran. Låt dem förstå att de bidragit till att du lyckats. Källa: Dubbelstjärnan - konsten att skapa arbetsglädje, Ben Furman & Tapani Ahola, Natur och Kultur.