Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rödvin i måttliga mängder kan vara bra mot karies, visar ny undersökning.
Rödvin i måttliga mängder kan vara bra mot karies, visar ny undersökning.
Rödvin i måttliga mängder kan vara bra mot karies, visar ny undersökning.
Rödvin i måttliga mängder kan vara bra mot karies, visar ny undersökning. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Rödvin kan stoppa karies

Rödvin innebär inte bara elände för tänderna. Ett ämne i de ädla dropparna kan hjälpa till att slå undan benen för bakterier som orsakar karies, visar ny forskning.

Det kan låta som en alldeles förträfflig nyhet men tyvärr kan ingen vänta sig några applåder från tandläkarkåren vid flitigt munsköljande med rödvin. Vinet innehåller på tok för mycket syra och socker för att tänderna ska må bra av det.

 Men dessutom innehåller rödvin riktigt med ämnen kallade polyfenoler och det är dessa som nu visar sig ha riktigt lovande antibakteriella egenskaper på den ökända kariesboven Streptokockus mutans. Polyfenolerna dödar inte bakterierna utan snarare desarmerar dem; får dem att producera mindre syra och förstör deras förmåga att bilda så kallade biofilmer, det vill säga stora seglivade bakteriekolonier inneslutna i en klibbig skyddsbarriär alldeles vid tandytan.

Munskölj av jäst avfall

 Några amerikanska forskare hoppas nu att deras studier av hur polyfenoler påverkar bakterien kan leda fram till en ny typ av munskölj, ordentligt patenterad givetvis. Munsköljen kommer, om de inledande resultaten håller i sig, att baseras på blå druvor eller snarare på de rester av fermenterade druvskal och -kärnor som blir över vid rödvinstillverkningen. Dessa rester innehåller nämligen nästan lika mycket polyfenoler som druvorna i sig, men är naturligtvis oändligt mycket billigare än själva råvaran att använda.

 Forskarna, under ledning av Hyun Koo, har låtit analysera polyfenolhalterna i resterna från olika rödvinsdruvor odlade i delstaten New York och kom fram till att samtliga erbjöd riktiga mängder av de undergörande ämnena. Druvan Cabernet Franc vann ligan tätt följd av Pinot Noir, vilket framgår av forskningsartikeln publicerad i den amerikanska tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Har stor potential

 Därefter undersökte forskarna hur olika koncentrat av polyfenoler påverkade kariesboven. Det ska sägas att försöken ägde rum på odlingsplattor och inte i mänskliga munnar, men forskarna ser ändå ljust på framtiden. Särskilt lovande verkar det faktum att polyfenolerna hindrar bakteriens tillverkning av det enzym kallat glukosyltransferas, som är grundkittet i biofilmen.

 Det är nämligen fler bakterier än de kariesbildande streptokockerna som bildar farlig biofilm i kroppen. Biofilm gör det svårare för antibiotika att verka och ligger ofta bakom svårbehandlade former av hjärnhinneinflammation, lunginflammation och hjärtmuskelinflammation.

 Sett i det ljuset verkar rödvinets potential enorm – om än högst hypotetisk än så länge.